Přihlásit

Ornitologové mají z výšky Nový rybník jako na dlani (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nová pozorovatelna nabízí výhled odborníkům i turistům

Líně, Zbůch
Z téměř osmimetrové výšky mohou od včerejška sledovat zvířecí obyvatele severoplzeňské rezervace Nový rybník ornitologové a jiní milovníci přírody. Nedaleko mokřadu pro ně vyrostla dřevěná pozorovatelna.
"Stavba je celodřevěná, dvoupatrová a až po střechu měří 8,2 metru," řekl při včerejším slavnostním otevření zástupce krajského odboru životního prostředí Jiří Vlček. Nový rybník, který leží mezi obcemi Líně, Zbůch a Úherce, je podle Vlčka v současnosti jedním z největších hnízdišť racka chechtavého, ale v jeho okolí není nouze ani o jiné zřídkakdy vídané ptáky. "Stahují se sem například jeřábi popelaví nebo čápi černí, výjimkou nejsou ani potápky, motáci, slavíci nebo konipasové," pokračoval.
Přírodní rezervace Nový rybník oficiálně existuje od roku 2006. Z někdejší důlní propadliny vytvořili rybník za totality myslivci. Dnes je z něho spíše mokřad. Vyhlášení rezervace předcházela řada vyjednávání - ekologům se z oblasti podařilo po dohodě 'vyhnat' původně zamýšlenou průmyslovou zónu i rychlostní železniční trať.
Rezervace má rozlohu 12,8 hektaru, samotný rybník zabírá téměř desetihektarovou plochu. Pozorovatelna celkemvyšla na 320 tisíc korun. Do budoucna by se stavba mohla stát i cílem turistů -pomoci by v tom mohla turistická stezka, o které uvažují zastupitelé Líní. "Máme v plánu začít pracovat na stezce pro cyklisty i pro pěší, která by vedla nedaleko odtud a která by turisty na pozorovatelnu upozornila," řekl líňský starosta Michal Gotthart.

***
Přírodní rezervace Nový rybník Rezervace vznikla v roce 2006, kdy ji oficiálně vyhlásil Krajský úřad. Celková rozloha rezervace je 12,8 hektaru, z čehož většinu (zhruba 10 hektarů) zabírá rybník. Rybník vznikl za minulého režimu na místě propadliny - pozůstatku po někdejší těžbě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.