Přihlásit

Motorkáři opět ničí lesní cesty (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V posledních dnech se černí jezdci nejvíce soustředí v okolí Valašské Bystřice

Valašská Bystřice, Valašsko
Dlouho očekávaný příchod jara je konečně tady. Neprobudila se ale jen příroda, ale také motorkáři, jejichž bezohledná jízda po valašských kopcích trápí nejednu vesnici v regionu.
Své o tom vědí ve Valašské Bystřici, kde se nad chováním některých jezdců pozastavil starosta Miroslav Martinek. "Je to problém, který musíme řešit. Bohužel, konfliktů s motorkáři přibylo a je potřeba dát jezdcům najevo, že jejich chování lidem vadí," je přesvědčen Martinek.
Připomněl třeba případ, kdy mladík na terénní motorce doslova rozprášil hloučky turistů při tradičním silvestrovském výšlapu na Vsacký Cáb.
Z chování motorkářů nemají pražádnou radost ani tamní myslivci. Neukáznění jezdci jim v revíru způsobují nemalé škody. "Že je to hodně rozšířený nešvar, je v Bystřici obecně známé. Největší škody vznikají plašením zvěře, nemluvě o zničených porostech," zlobil se předseda Mysliveckého sdružení ve Valašské Bystřici Antonín Hlaváč.
Podle jeho slov je na místě daleko větší represe ze strany policie. "Ta má možnost motorkáře zastavit a pokutovat. Jsou na to vybavení. My ne. Myslím, že policie v tomto směru svou práci zanedbává," apeloval na aktivnější přístup ze strany mužů zákona Hlaváč.
Zkušenosti s motorkáři mají rovněž ochránci přírody. Problémy s nimi se opakují pravidelně každým rokem. Vždy v několika vlnách. "První přichází právě teď, kdy se po zimním období začíná znovu oteplovat," přiblížil vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy František Jaskula.
Další "vlny" podle něj přicházejí vždy s prodlouženými svátky. Rizikové jsou například Velikonoce. Lákavé jsou pro majitele silných strojů také teplé letní dny v čase prázdnin a dovolených.
Trable s motorkáři nejsou podle Jaskuly výsadou jen některých vesnic či měst. Týkají se bez rozdílů všech. "Je ale pravdou, že například právě Valašská Bystřice patří mezi ty více trpící," připustil Jaskula.
Shodou okolností se mu právě v tomto týdnu dostaly do rukou dva videozáznamy zachycující motorkáře v akci. "Pořídili je majitelé soukromých pozemků, kterým už došla s motorkáři trpělivost. Jeden je právě z Valašské Bystřice, druhý z Jablunkova," prozradil Jaskula.
V případě Valašské Bystřice nahrává motorkářům vhodný terén. "Kolem vsi je hřeben do podkovy, takže se dá celá objet. Toho mnohdy využívají i místní motorkáři, často ještě kluci," je přesvědčen Jaskula.
Nebezpečnější jsou však podle něj spíše dospělí, kteří mají zpravidla silnější stroje a lepší výbavu. "Na stezkách se pak chovají daleko bezohledněji," řekl Jaskula.
Podle vsetínské policejní mluvčí Lenky Javorkové se však zátahů na motorkáře ve valašských lesích za poslední dva roky odehrálo hned několik. Mimo jiné také ve Valašské Bystřici.
"Několik motorkářů kolegové zadrželi. Jejich přestupky se poté zabývaly příslušné správní orgány. Akce měly smysl," je přesvědčena Javorková. Kontroly plánují policisté také letos.
Na motorizované darebáky v lesích pamatuje také zákon. Jestliže totiž majitel motorky vjede se svým strojem do lesa, může v jednom okamžiku porušit hned několik platných zákonů. "Pokud se pohybuje v chráněném území, je to zákon o ochraně krajiny a přírody. V tomto případě hrozí pokuta až do výše sto tisíc korun," varovala Javorková. Pak je tady také zákon o lesích, jehož porušení se trestá ve správním řízení až pětitisícovou pokutou. V úvahu připadají ještě zákon o myslivosti a zákon o silničním provozu.
Pomoci s odhalením bezohledných jezdců mohou podle Javorkové sami lidé, pokud setkání s nimi na lesních stezkách hned policistům nahlásí či si zapíší registrační značku motorky. Pomoci může také pořízená fotografie.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.