Přihlásit

Divoká prasata pronikla až na pozemek korejského velvyslanectví (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoká prasata, která páchají škody nejen v botanické zahradě, ale i v soukromých zahradách v Troji, a dostala se dokonce na pozemek velvyslanectví Korejské republiky, včera zaútočila na dva mladíky.
Zoufalý telefonát přijala operátorka linky 156 v úterý ve dvě hodiny po půlnoci. O pomoc volali dva muži, na které na Čertově vršku na pražském Střížkově zaútočilo divoké prase.
"Sedíme s kamarádem na stromě, kam jsme vylezli před divokým prasetem, které nás ohrožuje," nahlásil telefonující městským policistům. Operační pracovník v centrále ihned informoval kolegy ze služebny v Praze 8, kteří vyjeli na místo, jež mladík udal.
"Myslím, že tam nedošlo k žádnému souboji. Prase zřejmě už nebylo agresivní, a jak naše hlídka přijela, leklo se auta a uteklo," popsala dobrovolný odchod nebezpečného zvířete mluvčí pražských městských strážníků Jana Přikrylová.
Naštěstí nedošlo k žádnému zranění.
Hlavní město ovšem už několik týdnů řeší problém se stádem divokých prasat, které čítá podle svědků až 70 kusů. Divočáci se pohybují v Troji, kde sídlí zoologická a botanická zahrada, na jejíž přírodní skvosty a vzácné expozice pořádají v noci nájezdy. Černou zvěř lákají i odpadky na nedalekých sídlištích. Před několika týdny už byl zaznamenán i případ, kdy divočák napadl na volno puštěného psa.
Podle čerstvých informací z mysliveckého spolku v Praze 8 byli už čtyři divočáci zastřeleni.
"V minulém týdnu jsem zastřelil jednoho a můj kolega tři. Přišli za mnou i dva zoufalí páni, že mají divočáka na zahradě. Nebyli sami. Obracejí se na nás lidé z celé Troji, že mají zdemolované zahrady. Divočáci vnikli dokonce už i na zahradu korejského velvyslanectví. Ale my na soukromých pozemcích nemůžeme střílet, jen tam, kde je to povoleno," řekl Právu myslivec z Prahy 8 Ladislav Míča.
Důvodem nevítané návštěvy divočáků v metropoli je podle myslivců hledání tepla a zdroj obživy. "Divoká prasata migrují. Nyní se přesunula z hor, kde přečkala zimu, do tepla. Není pro ně problém za den ujít i padesát kilometrů. Je to v podstatě nejchytřejší volně žijící živočich. A do Prahy zamířila za potravou," řekl Právu mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) Jiří Šilha.
Toho, že by se divoká prasata v metropoli usídlila natrvalo, se Pražané podle myslivců bát nemusí. "Sama se odsunou, potřebují klid. A zvláště pejskaři, kteří nechají své čtyřnohé miláčky pobíhat volně, je děsí. Takže předpokládám, že se zase v tlupě odsunou někam do polí, kde začne růst kukuřice," ujišťuje Šilha.
Pokud na divoké prase narazí člověk na procházce, musí mít na paměti, že jde o opravdu nebezpečné zvíře.
"Jsou takové dva případy, kdy divočák zaútočí. Když má bachyně selata, člověk jde potichu a ona si ho nevšimne. Pak přirozeně hájí selata. Nebo když se brání zraněný divočák. Dospělý jedinec váží 120 a někdy i 160 kilogramů a má velmi ostré zuby, zvlášť v dolní čelisti, takže pohybem hlavy nahoru může člověka velmi vážně zranit," upozorňuje mluvčí ČMMJ.
Podle odborníků je nejlepší obranou potichu odejít, nejlépe si všimnout směru pohybu prasete a vycouvat. Rozhodně se ho kolemjdoucí nesmí snažit zastrašit dupáním a křikem. Ideální je samozřejmě vylézt na strom, ale to se nemusí povést. Utíkat delší trasu nemá podle myslivců smysl.
"To člověk nestihne. Prase je neuvěřitelně rychlé a vždy ho dostihne," doplnil Šilha.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.