Přihlásit

Ornitologická pozorovatelna vznikla mezi Zbůchem a Líněmi (ČRo - plzen.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jen těžko byste hledali mezi dálnicí a průmyslovou zónou hejna hnízdících vodních ptáků. Přesto takové místo v Plzeňském kraji existuje. Jedná se o jedno ze 116 zvláště chráněných území - přírodní rezervaci Nový rybník. Nachází se mezi obcemi Líně a Zbůch a zaujímá i s ochranným pásmem rozlohu zrhuba 20 hektarů. Na jejím okraji byla otevřena nová ornitologická pozorovatelna. Vybudování přišlo hejtmanství na 320 tisíc korun a jak zjistila Martina Klímová u duchovního otce celého projektu - Jiřího Vlčka - sídlí tu největší kolonie racka chechtavého v Plzeňském kraji.

Přírodní rezervace Nový rybník představuje unikátní mokřadní ekosystém, kde žije a hnízdí velké množství vodního ptactva a rostou i vzácnější mokřadní rostliny. Celá lokalita přitom leží v jinak nehostinné krajině, které dominuje velká důlní halda u Zbůchu. Na dohled je také rušná silnice z Plzně do Domažlic nebo stále se přibližující plochy industriálních zón. Pozorovatelna má dvě patra a odměnou za jejich zdolání bude krásný výhled na zhruba 10hektarovou vodní plochu plnou ptáků. Určit o kterého ptáka jde pomohou tabulky umístěné na ochozu. Mokřad vznikl v místě, kde byl od 18. století rybník, v 70. až 80. letech 20. století však byl vypuštěn. Na místě začala prosakovat voda a vznikat mokřad. Je to ekosystém, který slouží hlavně ke hnízdění vodních ptáků, mimo jiné  například 500 párům racků chechtavých, což v západních Čechách  poměrně unikátní. Kromě racků jsou v mokřadu v průběhu roku při hnízdění nebo migraci k vidění lysky, poláci chocholačky, chřástalové, labutě, hvízdáci, tři druhy rákosníků, slavík modráček, potápky černokrké nebo dravec pochop rákosní.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.