Přihlásit

Martínkovice zaplnily trofeje (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Zrovna instalujeme trofeje na stojany i na stoly a zdobíme to tu chvojím," odpověděl včera krátce před polednem hospodář MS Koruna Svatopluk Frőde na dotaz Deníku, jak se v Martínkovicích připravují na Okresní přehlídku trofejí spárkaté zvěře ulovené za rok 2010.
Tradiční myslivecká výstava se letos poprvé v historii koná v Martínkovicích, kde ode dneška do pondělí patří sál kulturního domu právě myslivecké tematice. Výstava bude veřejnosti zpřístupněna už dnes odpoledne od 14 do 17 hodin. "Zítra mohou návštěvníci začít chodit už od devíti hodin a slavnostní zahájení se chystá na 10. hodinu. Otevřeno bude pak stejně jako v neděli do 17 hodin. Pokračuje se i v pondělí od 9 do 12 hodin, kdy se mohou přijít podívat třeba i školy," upřesnil návštěvní rozvrh hospodář MS Koruna Martínkovice.
Mezi vystavenými exponáty jsou nejpočetněji zastoupeny srnčí trofeje - těch návštěvníci uvidí 804. "Vystaveno tu je také několik abnormalit srnčích parůžků," říká Svatopluk Frőde. Dále tu bude k vidění 54 trofejí muflonů, mezi nimiž je opět několik silných kusů, z nichž 13 má zlaté ocenění. Nebudou chybět jelení trofeje (69 kusů), daňčí (8), čtyři kňouří, tři jezevčí lebky a pět lebek liščích.
Hodnocení vystavených trofejí prováděla v úterý a ve středu odborná hodnotitelská komise, která určovala stáří odloveného kusu a dle kritérií lovu pro jednotlivé druhy zvěře určovala zeleným či červeným bodem, zda se jedná o správný nebo špatný odstřel. "Například u srnčích trofejí bylo uděleno 672 zelených bodů a 132 červených," dodal Svatopluk Frőde.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.