Přihlásit

Děti soutěžily ve znalostech myslivosti (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Deset stanovišť v zámeckém parku otestovalo jejich znalosti

Vilémov
V sobotu se v parku vilémovského zámku konala poznávací soutěž z myslivosti pro děti od šesti do patnácti let.
Soutěž Zlatá srnčí trofej, která se koná pod záštitou Českomoravské myslivecké jednoty, se v areálu zámeckého parku konala již třetím rokem.
Soutěžící byli rozděleni do dvou věkových kategorií, a to 6-10 let a 11-15 let. Účastníci absolvovali deset disciplín.
"Děti soutěžily v poznávání parohů, listů, semen a šišek, zvěře, ve znalosti myslivecké mluvy, v poznávání letorostů (ročních výhonků ze stromů), na kynologickém stanovišti poznávaly lovecké psy, určovaly, které zvěři patří stopy v sádrových odlitcích a na závěr si vyzkoušely střelbu ze vzduchovky," popsal jednotlivá stanoviště organizátor soutěže a vedoucí kroužku myslivosti a ochrany přírody v Uhelné Příbrami, Petr Smutný.

Nechyběl ani test
Soutěžící poté absolvovali teoretický test ze znalostí myslivosti. "Soutěže se zúčastnily převážně děti ze čtyřech mysliveckých spolků na Havlíčkobrodsku, a to z Vilémova, Uhelné Příbrami, Lučice a Dlouhé Vsi. Soutěž je však otevřena pro všechny děti, letos tu tedy ze 44 soutěžících je i šest dětí, které nejsou členy mysliveckého kroužku," přiblížil vedoucí Petr Smutný.
Jako host vystoupil ve velkém sále vilémovského zámku velmistr řádu svatého Huberta Jan Votava z Horní Krupé, který přednášel o zvycích a tradicích, historii a vývoji myslivosti.
Díky štědré podpoře sponzorů se z věcných cen mohl radovat každý soutěžící. V kategorii mladších dětí zvítězila Anna Boháčová z Uhelné Příbrami, na druhém místě Karolína Juřicová z Lučice a na třetím David Jelínek z Uhelné Příbrami. V kategorii starších dětí se nejlépe vedlo Josefu Augustinovi z Dlouhé Vsi, druhý byl Filip Vaněk z Uhelné Příbrami a třetí Pavel Kroufek z Vilémova.
"Myslivecká vědomostní soutěž není jen o myslivosti, ale především o ochraně přírody. Chceme, aby měly děti kladný vztah k přírodě," uzavřel organizátor Petr Smutný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.