Přihlásit

Karbofuran už zase zabíjel zvířata. Tentokrát orly mořské (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Smrt po požití dříve oblíbeného, dnes zakázaného insekticidu nastává do pár desítek minut. Zvíře umírá v křečích

Třebíčsko, Dačice
Populace u nás nejvýše chráněného orla mořského je chudší o tři jedince. Přesně tolik jich někdo za poslední dobu na Třebíčsku a u Dačic otrávil.
První nález mladého orla ochranáři nahlásili policii v lednu, tehdy ho neznámý travič zabil u obce Hory. Minulý víkend přinesl nález mrtvé orlí samice u Dačic a opět mladého orla u Kojatína.
"Byl jsem u všech tří nálezů. Pitva ptáka usmrceného v lednu prokázala, že byl otráven karbofuranem. Už jen z pohledu na zvířata objevená v posledních dnech bylo patrné, že pozřela taky tento jed," sdělil pracovník Českého svazu ochránců přírody Kněžice Václav Křivan. Na všech třech případech pracují třebíčští kriminalisté. "Pachatel se dopustil přečinů neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a také týrání zvířat. Hrozí mu trest odnětí svobody až na tři roky," upozornila třebíčská mluvčí republikové policie Marcela Lavická.

Výsledky pitvy do konce týdne
U Kojatína byl nalezen ještě uhynulý krkavec, zajíc a káně. "Dnes jsem všechna otrávená zvířata vezl na veterinární správu do Jihlavy, do konce týdne budou výsledky pitvy," doplnil Křivan.
Orel mořský je největší dravý pták, který se vyskytuje na našem území. Má rozpětí křídel víc než dva metry. Hnízdí tu maximálně padesát, šedesát jedinců, na Vysočině je to jen několik párů.
"U samice, kterou jsme nalezli u Dačic, je to o to smutnější, že podle všeho měla někde mláďata. Orlí samec se o ně nepostará. Vniveč přišlo jedno celé hnízdo kriticky ohroženého druhu," zdůraznil Václav Křivan.
Orel mořský je mrchožravý. Je nejvýš pravděpodobné, že pozřel nástrahu, která byla naplněná právě carbofuranem. "Karbofuran býval oblíbený insekticid, který je dnes už zakázaný a legálně není k sehnání. Mezi lidmi ho ale ještě zbytky jsou. Netvrdil bych, že někdo chtěl cíleně otrávit orly. Spíš tito ptáci sežrali, co neměli a co bylo určeno jiným zvířatům," podotkl Křivan.
Je otázkou, kdo má zájem a motivaci po lesích rozhazovat takové nástrahy. Zvíře, které pozře maso obsahující carbofuran, umírá půl hodiny ve velkých křečích.
V Třebíči se v minulosti čas od času vyskytly v Borovině a v nedaleké Starči případy, kdy karbofuranem někdo trávil psy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.