Přihlásit

Hrad ovládnou myslivecké trofeje (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mladá Boleslav
Už v pondělí dopoledne mířili do archivu mladoboleslavského hradu myslivci, aby tam odnesli své trofeje. Ve středu a ve čtvrtek od 9 do 16 hodin se tam totiž uskuteční chovatelská přehlídka trofejí ulovených v roce 2010.
Jak Deníku řekl Rudolf Jíra, předseda myslivecké komise a místopředseda mysliveckého spolku, návštěvníci výstavy se mají opravdu na co těšit.
"Nejzajímavější jsou srnčí trofeje. Některé paroží má zvláštní tvar v důsledku toho, že si jej při růstu poranili. Jeden parůžek je třeba jiný, než druhý, a to myslivci oceňují," uvedl pro Boleslavský deník Jíra.
Předběžně se dá říci, že k vidění bude 600 až 700 kusů srnčích trofejí. Okolo deseti jelenů a okolo 60 daňčích a přibližně 10 muflonů.
A jaký je zájem ze strany běžných lidí? "Když přijde laik, tak se diví, jak je to hezké a jak se na to pěkně kouká," říká s úsměvem Rudolf Jíra a dodává, že lidé se také hodně na myslivost ptají. A k dispozici jim muži v zeleném budou i tentokráte.
K vidění budou trofeje z celého Mladoboleslavska, přibližně ze 70 mysliveckých spolků.
U každé trofeje se odborně posuzuje to, zda byl proveden správně odstřel. Zelenou barvu dostanou správné odstřely, červené pak ty špatné. "Těch špatných je většinou kolem deseti procent," dodal závěrem Jíra.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.