Přihlásit

Pachové ohradníky u silnic se osvědčily. Jenomže zahrádkáři je rozkrádají! (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci na Vysočině mají nového protivníka - zahrádkáře. Ti totiž rozkrádají pachové ohradníky, které myslivci instalují kolem silnic, aby zabránili nehodám se zvěří.

Pachové ohradníky se na Vysočině osvědčily. Kraj za jejich instalaci loni zaplatitl přes sto tisíc korun a osadil jimi 50 kilometrů silnic. Počet nehod se zvěří díky tomu razantně klesl. "V součtu byl ten pokles až 80 procent všech nehod," pochvaluje si krajský radní Josef Matějek. Investice se podle něj vyplatila. Jednoduché zařízení, které odpuzuje zvěř od silnic, totiž funguje spolehlivě.
"Od začátku roku jsme vyšetřovali devadesát nehod, kdy došlo ke střetu vozidla se zvěří. Polovina z nich byla v okresech Jihlava a Pelhřimov, kde je ohradníků nejméně," potvrdila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Naopak nejméně srážek aut se zvěří prý napočítali policisté na Třebíčsku, kde se ohradníky rozmisťovaly nejčastěji.

Reportáž o instalaci ohradníků
I proto se kraj rozhodl, že letos do ohradníků nainvestuje dalších dvě stě tisíc. "Za část peněz opravíme starší ohradníky a nově osadíme dalších padesát kilometrů vytipovaných silnic," doplnil Matějek.
Spokojení jsou i myslivci. Ti ostatně kraji pomáhají s výběrem lokalit. "Jen na Jihlavsku jsme vybrali asi deset kilometrů nejrizikovějších míst," potvrdila jednatelka Okresního mysliveckého spolku v Jihlavě Marie Deržmíšková.

Ohradníky se kradou. Na vině jsou zahrádkáři
Jenomže celá věc má i stinnou stránku. Ohradníky se totiž myslivcům od silnic začaly ztrácet. "Kradou je především zahrádkáři, kteří  jimi odhánějí zvěř ze svých pozemků," potvrdil Matějek. Jiní pro změnu dřevěnými kůly  topí. "Je neuvěřitelné, čeho všeho jsou lidé schopni. Přitom myslivci pak musí ohradníky na vlastní náklady vracet zpět," diví se Deržmíšková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.