Přihlásit

Srny na hřbitově nepohrdnou ani afrikány nebo růžemi (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěř si našla cestu zpátky na lesní hřbitov, pomohli jí i lidé

Písek
Na prstech jedné ruky by bylo možné spočítat lesní hřbitovy v Česku. Ten písecký byl ale zřejmě jediný, ze kterého se loni kvůli petici vyháněla rojnicí srnčí zvěř. Nyní už je naprosto jasné, že šlo o zbytečný pokus, při kterém si maximálně studenti lesnických škol a zaměstnanci městských organizací vyzkoušeli rojnici.
"Srnky jsou zpátky. A jsou snad ještě drzejší než dřív. Vůbec se lidí nebojí, neutíkají," poznamenala Marta Divišová z Písku. "Okusují dokonce i růže, u kterých sežraly květ a stonek přesně k místu, kde začínají trny. Nepohrdnou dokonce ani afrikány," diví se další návštěvnice píseckého lesního hřbitova.
Město se do nového vyhánění srnek nepožene. Na pořadu dne není podle vedoucího odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku ani odstřel zvěře. "Vyhánění zvěře bylo na popud petice a jedné skupiny obyvatel. Na druhou stranu tady jsou i lidé, kteří byli proti. Zvěř na lesním hřbitově třicet čtyřicet let byla a stejnou dobu určitě bude. Na tom by nic nezměnil ani odstřel. Lidé musí počítat s tím, že mají hroby na unikátním lesním hřbitově, ke kterému prostě zvěř patří," podotkl Miroslav Šatra.
"Bylo by nesmyslné je odstřelit jen proto, že někdo jim nechává z nevědomosti nebo schválně otevřený přístup na lesní hřbitov. Je nutné znovu zkontrolovat a opravit oplocení lesního hřbitova a uzamknout vchodové dveře. Povolit vstup a výstup do a z areálu hřbitova pouze přes hlavní vchod," navrhuje opatření v diskusi na webu Píseckého deníku Jiří Němec. Město s žádnými úpravami nepočítá. Zvěř, která podle petice ožírala výzdobu hrobů, vyháněli z dvanáctihektarového areálu začátkem října zástupci lesnických škol, Lesů města Písku, Městských služeb Písek, Mysliveckého sdružení Háj Písek a pracovníků odboru životního prostředí MÚ Písek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.