Přihlásit

Straky kradou kachnám vejce. Hnízda jsou prázdná (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olšany u Prostějova
Kačer obývající říčku Blatu v Olšanech u Prostějova zůstal letos bez potomků. Jeho družce totiž černobíle zbarvení lupiči zničili vejce.

Rozbitá vejce
"Našel jsem hned několik hnízd divokých kachen s rozbitými a vypitými vejci. Udělaly to straky," řekl Jiří Kikal, hospodář Mysliveckého spolku Olšany-Hablov. Popsal, že straky jsou v tomto období, tedy čase snůšek a krmení mladých, chráněné a myslivci je tudíž nemohou lovit.

Na straky už myslivci nemůžou
"Legislativa umožňuje omezovat počty strak od počátku července do konce února," informoval Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku Prostějov. Tvrdí, že stýskat si na řádění strak nyní je pozdě. "Všichni víme, co straky dokážou. Lovit se proto musí v době, kdy to zákon umožňuje," zdůraznil.

V korunách stromů
Procházka souhlasí, že v okolí Olšan je strak poměrně hodně. "Ostatně jako všude v okolí dálnic. Stačí se tam podívat do korun stromů, kde mají straky svá charakteristicky vystavěná hnízda," konstatoval.
Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku s nimrody souhlasí. "Straky plení hnízda a je opravdu pouze na myslivcích, aby regulovali počty této takzvané škodné," prohlásil ornitolog.

V této souvislosti připomněl, že "škodnou" se v posledních letech stalo i divoké prase. "Prasata jsou přemnožená a mláďata ostatních lesních a polních živočichů jim často slouží jako potrava," konstatoval Šafránek.

Stejně řádí i přemnožené kuny. Jedna z těchto drobných šelem před nedávnem vyplenila králíkárnu pětašedesátileté Anně z Olšan u Prostějova. "Přes noc jsem kvůli kuně přišla o malé králíčky," přiblížila.
Jiří Procházka upozorňuje, že straky, kuny i divočáci postrádají v přírodě přirozené nepřátele. Regulace jejich počtů je tak jen na nimrodech. Zdá se, že muži a ženy v zelených kamizolách v tomto ohledu zatím příliš úspěšní nejsou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.