Přihlásit

K lovu patří zelená barva (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zelená je výbornou krycí barvou v přírodě, podobně jako všechny odstíny šedé i hnědé a jejich kombinace. Čeští myslivci chodili již v 16. století v zeleném či šedém barchánovém kabátci.
A toho "kdo by je, z obyčejných ostatních nepočestných lidí, ovčáků, biřiců a podobné čeledi, napodobil" trestal zákon pokutou dvaceti kop stříbrňáků.
Majitelé různých panství zaváděli pro své myslivce a lesníky rozličné stejnokroje, aby je nejen snáze rozeznali, ale aby se jimi mohli při lovech a jiných příležitostech honosit.
Tak známe jihočeské schwarzenberské a písecké stejnokroje, lesnické uniformy arcibiskupských panství. I městská polesí mívala svoje uniformy. Stejnokroj se stal pro myslivce z povolání součástí služebních požitků. K představě myslivce se vžila, dokonce do písniček dostala, zelená kamizola (tj. krátký kabát) a klobouk stejné barvy. Ve velké oblibě byly ještě v době nedávno minulé kabáty hubertusy a kalhoty pumpky nebo golfky.
Dnes mají myslivci velký výběr oděvů pro lov i pro sváteční příležitosti. Neodmyslitelnou pokrývkou hlavy je dodnes klobouk. Zimní čepice je s kožešinou a také patří ke stejnokroji lesníků z povolání. Jiné čepice, např. různé kšiltovky, jsou pro myslivost nevhodné. Totéž platí o maskovacích oděvech, ty také začínají být nešvarem v oblékání myslivců. Ti přeci nejsou bojovou jednotkou. Použití maskovacích oděvů při individuálním lovu lze snad ještě připustit. Ale čepice s kšiltem ani tady ne, vždyť kam pak dát při úspěšném lovu úlomek?

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.