Přihlásit

Ministr Chalupa dostane v Jeseníku petici za vznik NP Jeseníky (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa zamířil do Jeseníku. Během své pracovní cesty do Slezska dostane i petici na podporu vzniku Národního parku Jeseníky. Archy podepsalo 15 500 lidí. Lidé v petici vyjádřili veřejnou podporu záměru lépe chránit nejvyšší moravské pohoří.

Kampaň petičního výboru je po dvou letech u konce. Získal tisíce příznivců. Mezi nimi i známé osobnosti a podnikatele. Podle nich je národní park prestižní značka a pro zdejší region velká příležitost, jak proměnit zapadlý kout země v atraktivní místo pro turisty. "Národní park je příležitost, jak mnohem lépe pečovat o toto evropské unikátní území a zároveň využít mezinárodně uznávanou prestižní značku k rozumnému rozvoji regionu  získáním nových finančních prostředků a podpory zaměstnanosti," upřesnil Ondřej Bačík z petičního výboru. Podle něj je sice celá řada opatření a pravidel, ale většinou se dodržují jen na papíře. Praktická péče a ochrana prý velmi silně vázne. "Forma ochrany prostřednictvím Chráněné krajinné oblasti znamená, že je nedostatek finančních prostředků na praktickou péči, málo lidí do terénu, chybí infrastruktura a podobně," tvrdí Bačík. Z Hrubého Jeseníku podle něj mizí evropsky unikátní živočišné druhy, například rys ostrovid, tetřev hlušec nebo tetřívek obecný. Ti jsou v Jeseníkách prakticky na vymření. Záměr má ale i své kritiky. Například ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Šumperku Pavel Indra se obává hlavně šíření kůrovcové kalamity. "V případě, že bychom území zakonzervovali a přestali tam zasahovat zejména proti kůrovcům, tak to ohrozí obrovskou výměru hospodářských smrkových lesů a to je významná ekonomická hrozba," míní Indra. "Není valný důvod, proč by se národní park měl vyhlašovat. Nejvzácnější fragmenty jsou chráněny národními přírodními rezervacemi a první zónou CHKO, kde jsou ochranné podmínky téměř totožné s Národním parkem," dodal ředitel Lesů ČR v Šumperku Pavel Indra. Petice bude jedním z podkladů, které teď ministerstvo shromažďuje. Odpoví na to, zda a v jaké podobě může být národní park navržen. Ministr Chalupa dnes v Jeseníku uslyší názory obou stran. Odpoledne pak zavítá na Ovčárnu, podívá se do pralesa, i na Praděd.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.