Přihlásit

Pytláci si chyceného srnce rok chovali doma (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvojice mužů z Koryčanska lovila i divoká selata, lišku a jestřába. Teď jim hrozí vězení

Koryčansko
Rok chovali ulovené srnče, krmili ho, starali se o něj. A potom? Snědli ho. Stejně jako divoká selata nebo lišku.
Přesně tak se zachovali dva muži z Koryčanska. V poslední době vyšly najevo i další důkazy jejich chladnokrevnosti, v úterý proto proti nim zahájili kroměřížští kriminalisté trestní stíhání pro pytláctví, u jednoho z pachatelů pak navíc i pro nedovolené ozbrojování.
Muži ve věku šedesát, respektive sedmačtyřicet let, totiž od počátku roku 2009 až do konce letošního února instalovali v katastru obce Koryčany na pozemku u lesa ocelovou klec.
"Umísťovali do ní návnadu a během dvou let tak chytili nejméně deset selat prasete divokého. Chycená mláďata vždy přímo v kleci starší z pytláků zastřelil," popsala kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.
Maso zvířat si dvojice pokaždé rozdělila, pytláci ale číhali nejen na selata: podařilo se jim totiž chytit i srnče. A ani s ním slitování neměli.
"Jeden z mužů si ho přinesl domů. Rok ho krmil, choval na zahradě a pak ho svým parťákem nechal zastřelit," poznamenala policejní mluvčí. Staršímu pytlákovi se během kariéry podařilo lapit do ptačí klece dokonce i jestřába lesního.
"Chráněného dravce později údajně vypustil, jeho dalším prohřeškem ale bylo i zastřelení lišky," dodala Kyšnerová. Díky práci kriminalistů se oba muže podařilo vypátrat a u podezřelých byla provedena domovní prohlídka.
"Zajistili jsme nelegálně držené zbraně a našli vnitřnosti, kosti a kožešiny zvěře. Zajištěna byla také samotná klec, do které byla zvířata lovena," vyjmenovala policejní mluvčí.
Vzhledem k trestným činům, které mají na kontě, není vyloučeno, že si pachatelé pobudou ve vězení až pět let. To, že odchytit srnce a chovat ho doma rozhodně není správné, potvrdil včera Deníku i hospodář rymického mysliveckého spolku Karel Mrhálek.
"Přivlastňovat si zvěř mohou pouze myslivci, kteří vykonávají právo myslivosti a to pouze střelená zvířata," zdůraznil Mrhálek. Pokud se jedná o živého jedince, nemůže si ho přisvojit nikdo. Ato je podle hospodáře samozřejmě ošetřeno zákonem.
"A nejde jen o zákon. Zvířeti není určitě v zajetí tak dobře jako na svobodě v přírodě," konstatoval hospodář.
Ačkoli připustil, že i srnce lze asi svým způsobem ochočit, i v případě, že se to člověku povede, nastává později problém.
"Kolem dvou nebo tří let, kdy se stává dospělým, totiž bývá v období říje, a to je pak pro své okolí hodně nebezpečný," vysvětlil Mrhálek. V době, kdy je srnec agresivní, prý není vůbec vhodné ho vzhledem k jeho ostrému paroží podceňovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.