Přihlásit

Malí myslivci si zasoutěží o trofej (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kuželov
Poznat rostliny, liščí stopu nebo parohy daňka. Takové úkoly čekají na děti, které se přihlásí do regionálního kola soutěže Zlatá srnčí trofej. Ta se na Hodonínsku koná již dlouhou řadu let a letos se uskuteční třináctého května na střelnici v Kuželově. "Jde o okresní kolo, jehož vítězové postoupí do kola národního. To je součástí čtrnáctidenního mysliveckého tábora," informoval předseda Okresního mysliveckého spolku Hodonín Radovan Mančík.
Děti budou soutěžit ve dvou věkových kategoriích, a to mladší od třetí do páté třídy a starší od šesté do deváté třídy. Samotná soutěž je rozdělená do dvou částí. V první musí vyplnit vědomostní test, v té druhé pak projít poznávací stezku. "Co se týká testu, každá skupina dětí má jiný počet otázek. Starší jich mají víc, mladší méně. V poznávací stezce musí určit například rostliny, stopy, myslivecké pomůcky, zdravovědu nebo psy. V podstatě vše, co se myslivosti týká," doplnil Mančík.
Nejlepší soutěžící vyhrají věcné ceny v podobě pohárů, medailí a diplomů. Vítězové jednotlivých kategorií pak postoupí do Národního kola Zlaté srnčí trofeje.
To letošní se společně s letním táborem mladých myslivců a ochránců přírody uskuteční v rekreačním středisku Monte Lopo Lopeník v Bílých Karpatech.
"Postupujícímu zaplatíme zčásti my a zčásti Českomoravská myslivecká jednota účast na tomto táboře. Rodiče dítěti doplatí jen malou částku," sdělil Mančík.
Regionálního kola soutěže o zlatou srnčí trofej se mohou zúčastnit všechny děti navštěvující třetí až devátý ročník základních škol z Hodonínska. "Žádné podmínky k účasti si neklademe. Většinou však děti, které se o myslivost nezajímají, na soutěži neuspějí," poukázal předseda myslivců. Jak doplnil, každým rokem se do soutěže zapojí přibližně dvacet dětí. Zájemci se musí přihlásit u okresního mysliveckého spolku. Součástí přihlášky musí být jméno dítěte, datum narození, třída a informace, jestli dítě soutěží samo, či za školu.
V pátek třináctého května se letos v Kuželově uskuteční také okresní přebor mládeže ve střelbě ze vzduchovky. Vítězové opět postoupí do národního kola.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.