Přihlásit

Auta stornují myslivcům hony. Zabíjejí hodně zvěře (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Skoro každý den dostanou policisté a strážníci hlášení o sražené zvěři. Myslivci ji pak často musejí utratit.

Jižní Morava
"U silnice leží sražená srnka. Přijeďte s ní něco udělat." Tak zní v poslední době jeden z nejčastějších telefonátůna lince brněnských strážníků. Nehod se zvěří totiž na jaře přibývá. Divoká zvířata si podle myslivců hledají území a při tom často přebíhají silnici. Srážky s autem jsou pro ně mnohdy osudné. Od začátku května řešili brněnští strážníci několik takových případů. "Zkraje měsíce jsme museli třeba do Kohoutovické ulice v Brně, kde před zastávkou hromadné dopravy ležela živá srna. Hlídka na místě zjistila, že zvíře pravděpodobně někdo srazil. Srna měla bohužel zadní nohy poraněné tak vážně, že ji přivolaný myslivec musel utratit," popsala jeden z typických případů posledních dní mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Havárií přibývá
Ještě častější je případ,kdy kolemjdoucí najdou zvíře už mrtvé. "Naposledy jsme se s tím setkali v Osové ulici v brněnském Starém Lískovci. Sražená srna tam ležela na silnici. Zavolali jsme proto myslivce, který mrtvé zvíře odvezl," řekla mluvčí. Podle ní nehod v posledních týdnech znatelně přibylo. Nárůst počtu srážek se zvěří zaznamenali také policisté. "Například ve čtvrtek jsme museli kvůli sražené srně do České na Brněnsku. Ne všechny nehody ale řidiči hlásí. Většinou se ozvou, jen když mají poničené auto," upozornil mluvčí policistů z Brněnska Bohumil Malášek. Problémy potvrdila i blanenská policejní mluvčí Iva Šebková. "Jezdíme hlavně ke sraženým srnkám. Většinou to bývá po ránu nebo večer. Zvířata vždy předáváme myslivcům,"uvedla policistka.
Co se pak se zvěří děje, záleží na jejím zranění. "Když je zvíře v pořádku, vypustíme ho hned zpátky do lesa. Pokud je ale zraněné, postará se oně veterinář. Pak většinou putuje do útulku. Mrtvou zvěř vozíme rovnou do kafilerie," informoval jednatel blanenského okresního mysliveckého spolku Jaroslav Zelený.
Nehody se zvěří působí myslivcům velké škody. "Kdyby jich nebylo, mohli bychom každý rok uspořádat tak o dva až tři hony víc," zdůraznil hospodář myslivců ze Žatčan na Brněnsku Jiří Ryba.
Lovci v poslední době častěji vyjíždějí také k zaběhnutým srnám. "Nedávno se jedna poškozeným plotem dostala do biocentra v Žatčanech. Museli jsme jí otevřít vrata, aby se vrátila do lesa,"dodal Ryba.
Koncem dubna osvobodili srnku uvízlou v plotě i strážníci ve Vyškově. "Zasekla se o slabiny v plotě školy v Purkyňově ulici. Protože byla hodně nervózní a kopala kolem sebe, zavolali jsme veterináře. Ten zvíře uspal. Pak jsme srnu vyprostili a předali myslivcům," popsala zásah strážnice Pavlína Dobešová.

Srnec ve školce
Podobný případ měli ve stejné době také strážníci v Brně. Chytali srnce, který se zaběhl do mateřské školy ve Starém Lískovci. Nakonec jim pomohli myslivci z brněnských Bosonoh, kteří zvíře chytili a vypustili do přírody.
Ne vždy strážníci v Brně volají rovnou myslivce. Zvířata totiž často chytají jejich lidé. "Pokud ale nejsou zraněná, stejně pak přivoláme myslivce a zvířata jim předáme," uvedl odchytář Pavel Antonín.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.