Přihlásit

Myslivci v květnu hodnotí mladé srnce (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Květnová příroda se zelená svěžími barvami a láká k procházkám. Respektujme nutnost udržovat v přírodě klid.
Srny jsou v pokročilém stádiu gravidity, koncem května již budou klást mláďata, mají proto omezenou pohyblivost. Proto je na místě dodržovat zákaz volného pohybu psů a krotit bezohlednost motorkářů a čtyřkolkářů. Ti jsou mnohdy agresivní, nereagují na výzvy a svoji bezohlednost nechápou.
Srnčí zvěř mění srst ze zimní hnědošedé na letní, která má rezavý odstín. Myslivci se snaží přesvědčit zemědělce, aby z nepravidelných okrajů pozemků v blízkosti lesa vytvořili biopásy pro zvěř. Zemědělci mohou na tyto místa pobírat výhodné dotace a volně žijící živočichové mají zdroj potravy. Největší škody jsou na porostech způsobovány právě na pozemcích v těsné blízkosti lesa či v zářezech polí do lesa, a umístění biopásů do takovýchto lokalit předchází problémům se škodami na porostech.
Na česká pole se vrátila širokozáběrová mechanizace, silné traktory, postřikovače jezdí na polích i v noci, aby byly co nejdříve vráceny jejich vysoké pořizovací náklady. Nejsou výjimkou stroje na zpracování půdy a secí stroje se záběrem až dvanáct metrů a pohybují se po poli při práci rychlostí patnáct kilometrů v hodině, což masakruje zvláště zajíce a další drobnou zvěř.
Na polích jsou prováděny postřiky proti plevelům, chorobám a škůdcům plodin v kombinaci přihnojováním plodin hnojivy. I když má Česká republika mnohem menší spotřebu hnojiv a pesticidů než vyspělé země Západní Evropy, drobnou zvěř likviduje používání rychle jedoucí širokozáběrové mechanizace, automobilová doprava a rapidní nárůst predátorů.
Lesníci kontrolují nálet kůrovců do lapáků, pravidelně sledují feromonové lapače a podle síly rojení kůrovce musí činit opatření. Ačkoliv na Šumavě byl použit přípravek na ochranu rostlin proti kůrovci, který lze koupit v každém obchodu s potravinami, ekologičtí aktivisté ho v mediální hysterii vykreslují jako nebezpečný pesticid.
Ve dnech 18. až 22. května probíhá výstava myslivosti Natura Viva v Lysé nad Labem. Výstava je spojena s prodejem potřeb, přehlídkou uměleckých děl a řemeslných výrobků pro myslivost, rybářství a včelařství. Návštěvníky láká i bohatý doprovodný program.
Myslivečtí hospodáři hodnotí provedení oprav posedů a krmelců. Květen je pro myslivce časem obeznání kvality mladých srnců, od 16. května začne jejich průběrný lov. Na vhodná místa jsou nově umísťovány posedy. Je samozřejmostí, že umístnění nového mysliveckého zařízení je nejprve projednáno s majitelem pozemku. Práva vlastníků pozemků jsou garantována novým Zákonem o myslivosti a musí být respektována. Každoročně je upytlačeno několik tisíc zákonem chráněných kormoránů, volavek i vyder bez jakéhokoliv zájmu ekologických aktivistů a médií. Kvůli komplikované administrativě zemědělci v letošním roce omezují výměru GMO kukuřice odolné vůči nebezpečnému zavíječi kukuřičném. Z pohledu zvěře přináší odolná kukuřice menší zatížení insekticidy, které jsou na běžných plochách pro regulaci škodlivého zavíječe nezbytné. Na každém hektaru plochy kukuřice ošetřené insekticidy zbytečně zahynou miliardy hmyzu včetně dalšího vlivu na necílové organismy.
Dramaticky narůstá zábor kvalitní orné půdy na spekulativní zatravňování pro "ekologické zemědělství" zaměřené nikoliv na výrobu potravin, ale na čerpání vysokých dotací. Většina těchto ploch v "ekologickém režimu" je následně oplocena neprodyšným plotem a stává se ekologickou pouští. Velké zábory kvalitní půdy jsou provedeny i na stavby solárních elektráren, kdy rozsáhlé plochy až sedmdesát hektarů skončily oploceny ostnatým drátem, bez žádného přístupu zvěře. Ekologická elektřina se vyrábí na ekologické poušti.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.