Přihlásit

Hledají paroží losa kamčatského za 200 tisíc (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bystřice pod Lopeníkem
Skoro dva roky policistům trvalo, než dopadli zloděje paroží losa kamčatského, které si jeho majitel cení na 200 tisíc korun. Obviněn z krádeže vzácné trofeje byl sice 22letý Korytňan, kterému tak hrozí až tříletý pobyt za mřížemi, ale po paroží jako by se slehla zem.
Příběh zmizelé trofeje se přitom začal psát před několika lety, kdy se muž z Bystřice pod Lopeníkem vydal lovit až na Kamčatku. Měl štěstí, když se mu podařilo střelit losa kamčatského a jako důkaz si mohl na Slovácko přivézt trofejní paroží. Pětatřicet kilo těžké parohy byly i s lebkou vysoké 170 centimetrů, tedy jako středně vysoký člověk. Jejich majitel je měl v plánu preparovat, a tak si trofej uložil v přístavku rodinného domu.
V průběhu jedné z nocí roku 2009 se přes plot kolem domu přesmýkl zloděj a z přístavku parohy sebral. Nešťastný střelec tak přišel o vzácnou upomínku úspěšného lovu, jejíž finanční hodnotu vyčíslil na dvě stě tisíc korun. Po zdlouhavém pátrání se však strážcům zákona podařilo nenechavce odhalit. "Je jím dvaadvacetiletý muž z Korytné, který oné letní noci parohy z přístavku ukradl a na motorce je odvezl neznámo kam. Kriminalisté mladíka obvinili z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. Stále však pátráme po osudu paroží. Pokud by měl kdokoliv poznatky o vzácné trofeji, ať je sdělí na policejním oddělení," vzkázal mluvčí policistů v Uherském Hradišti Aleš Mergental, podle něhož vypsal lovec za vypátrání ukradeného paroží finanční odměnu. Na podobné paroží, vystavované na plese mezi trofejemi členů mysliveckého sdružení v Bystřici pod Lopeníkem, si pamatuje starosta obce Viktor Machala. "Je to už sice nějaká doba, kdy jsem takové paroží na plese viděl, nemohu však říct, jestli šlo o tu trofej, která se později majiteli ztratila," poznamenal starosta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.