Přihlásit

Zkoušky vloh loveckých psů v Dražejově (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Již 3. ročník Zkoušek vloh loveckých psů pořádalo Myslivecké sdružení Banín Dražejov. V sobotu 7. května za krásného slunečného dne, na romantickém místě se konaly zkoušky vloh ohařů a malých plemen - jezevčíků, teriérů, slídičů a retrívrů. Na zkoušky se přihlásilo 24 vůdců se svými svěřenci, ale dostavilo se pouze 23. Bohužel při povinné veterinární prohlídce, která předchází každým zkouškám, bylo veterinářem MVDr. Františkem Biskupem zjištěno, že jeden pes není očkován proti vzteklině, a tak musel zkoušky opustit.
Každý vůdce, který se ke zkoušce přihlásí a je přijat, obdrží oznámení pro vůdce, ve kterém jsou určeny podmínky, za kterých se může zkoušek zúčastnit. Jelikož sezona zkoušek teprve začala, bylo by dobře, aby si majitelé psů zkontrolovali očkovací průkazy, a to nejen kvůli účasti na zkouškách, ale hlavně proto, že očkování proti vzteklině je ze zákona povinné (zákon 166/1999 Sb., § 4 odst. 1, písm. f).
Zkoušky byly zahájeny trubačem Janem Řehořem z Katovic, jehož troubení HALALI bylo tak profesionální, že vrchní rozhodčí Jaroslav Procházka z okresu Písek neopomněl jeho výkon pochválit před celou koronou, která byla opravdu početná. Vůdce, rozhodčí a koronu přivítal v honitbě Mysliveckého sdružení Banín Dražejov ředitel zkoušek a předseda sdružení Karel Bernas.
K posuzování byli delegováni rozhodčí z okresu Strakonice F. Burian, S. Vachta, J. Košatka, V. Procházka a z okresu Písek F. Pavlíček a V. Myslivec.
Na jejich práci a práci dvou čekatelů na funkci rozhodčího pánů L. Vlase a A. Rota dohlížel vrchní rozhodčí J. Procházka. Tyto zkoušky byly také zajímavé pestrostí plemen psů. Bylo zde šest drsnosrstých jezevčíků, jeden hladkosrstý jezevčík, jeden jagdteriér, jeden jack russell terrier, jeden anglický kokršpaněl, dva němečtí křepeláci, jeden zlatý retrívr, jeden stafordšírský bulteriér, jeden border teriér a jeden foxteriér drsnosrstý. Z ohařů bylo přihlášeno šest německých krátkosrstých ohařů, jeden maďarský krátkosrstý ohař a jeden německý drátosrstý ohař. Během zkoušek nebyl ze strany vůdců podán žádný protest. Zkoušky dokončilo 18 psů, dva vůdci pro indispozici psa zkoušku odvolali a dva psi ve zkoušce neobstáli.
Ve skupině ohařů dokončili zkoušky čtyři psi, a to všichni v I. ceně. Vítězem se stal zkušený vůdce Jiří Kotlík ze Strakonic s německým krátkosrstým ohařem Leonemod Borovanské tůně.
Ve skupině malých plemen ve zkoušce obstálo 14 psů, z toho 11 v I. ceně, dva ve II. ceně a jeden ve III. ceně. Vítězem se stal Jan Hořejš z Blatné s fenou drsnosrstého jezevčíka Arnou od Helfáku.
Pořádající sdružení využilo slavnostní příležitosti k předání vyznamenání, a tak panu Františku Táborovi byla předána "Věrnostní medaile" za jeho dlouholetou práci vykonanou pro myslivost a 40 let členství v ČMMJ. V neposlední řadě je nutné poděkovat členům Mysliveckého sdružení Banín Dražejov za perfektně připravené zkoušky, vynikající občerstvení a příjemné posezení s harmonikou po zkouškách.
Další kynologickou akcí bude 25. června bezkontaktní norování v Drahonicích. Nácviky na zkoušky budou každou neděli od 22. května, vždy od 8 hodin na noře v Drahonicích. Bližší informace najdete na www.myslivost.cz/omsstrakonice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.