Přihlásit

Dvě stovky školáků poznávaly chřibské lesy (Slovácký deník

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čtvrtý ročník Dne s Lesy ČR se uskutečnil u příležitosti Mezinárodního roku lesů, který pro letošní rok vyhlásila OSN

Modrá¨
Jak se pěstuje les od semenáčů přes sazenice, jak se kácejí stromy v probírkových porostech a přibližuje se z nich vytěžená dřevní hmota koněm či jak se sbírají semena lesních dřevin z korun statných velikánů za pomoci stupaček nebo lana, s tím vším se seznámilo dvě stě osm žáků a dvanáct kantorů z šesti základních škol Uherskohradišťska a Kroměřížska při čtvrtém ročníku Dne s Lesy České republiky.
"Ten se uskutečnil u příležitosti Mezinárodního roku lesů, který byl pro letošní rok vyhlášen Organizací spojených národů s cílem připomenout veřejnosti význam lesů a lesního hospodářství pro společnost. Ústředním mottem roku je Lesy pro lidi," uvedl lesní pedagog Lesní správy Buchlovice Pavel Zůbek, který Den s Lesy České republiky uspořádal.
Akce byla odstartována v Archeoskanzenu Modrá. Pro školáky připravilo ekologické centrum Trnka při Domě dětí a mládeže Šikula Uherské Hradiště zajímavé soutěže o přírodě a zvířatech v ní žijících. Pak už se děti postupně přesouvaly autobusem k lesní školce Králův stůl v revíru Jankovice, odkud se vydaly na pětikilometrovou naučnou stezku. Ne jejich stanovištích poznávali školáci dřeviny a faunu Chřibů, viděli jak se v lese kácí stromy a sbírají semena z nich. Kluci a holky se mohli ptát lesníků na vše, co je zajímá z ochrany, pěstování lesa, těžby a využití dřeva či myslivosti.
"Nejvíce se mně líbilo stanoviště, na němž nám revírník vyprávěl o bučinách a flóře v Chřibech. Zajímavé bylo také vyprávění o myslivosti," pochvaloval si akci lesáků dvanáctiletý Michal Durník ze Základní školy Boršice.
Den s Lesy České republiky vyvrcholil v moderském skanzenu, kde mohli školáci obdivovat opeřené dravce, zastřílet si z luků a opéct si u táboráku špekáčky, kterými je lesáci počastovali.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.