Přihlásit

Myslivci budou moci lovit nepůvodní druhy živočichů (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žatecko - Malí predátoři na mnoha místech decimují stavy bažantů či zajíců.

Myslivci na Žatecku budou zřejmě moci lovit geograficky nepůvodní druhy živočichů, jako jsou mýval severní, psík mývalovitý, norek americký a nutrie říční. Jejich počty se v regionu zvyšují, nemají ale přirozené nepřátele. Přemnožené populace těchto živočichů mnohde svému okolí škodí.

V současné době je může lovit jen myslivecká stráž, což v praxi představuje zpravidla jeden člověk na celou honitbu. V budoucnu by tyto nepůvodní živočichy mohl střílet každý myslivec v honitbě.

Městský úřad v Žatci kvůli tomu zahájil správní řízení ve věci vydání povolení odlovu. "Přišla nám žádost od myslivců z Lipna. Rozhodli jsme se ale povolení rovnou vydat pro všechna honební společenstva na Žatecku," vysvětlila Kateřina Podaná z odboru životního prostředí radnice.

Všechna zmíněná zvířata jsou v ČR na seznamu tzv. invazních druhů. Tedy druhů, které jsou v tuzemsku nepůvodní. Nekontrolovaně se tu šíří, přičemž agresivně vytlačují původní druhy, které mají podobnou funkci v přírodě jako oni. Některé tyto invazní druhy živočichů rozvrací celé ekosystémy, což vede k rozsáhlým ekologickým škodám a likvidaci mnoha původních druhů.
Smyslem je udržet rovnováhu v přírodě

"Smyslem vyhlášky k povolení odlovu nepůvodních živočichů je udržet rovnováhu v přírodě," vysvětlil Kamil Plíšek ze stejného odboru žatecké radnice.

"Všechna uvedená zvířata jsou velcí predátoři, kteří ve volné přírodě uloví vše, na co přijdou. Hlavně drobnou zvěř, jako například zajíce, bažanty, koroptve, vyplení i vajíčka v kachním hnízdě," uvedl.

Problémy s těmito živočichy mají i myslivci ve Staňkovicích. "Měli jsme tady hodně drobné zvěře, ale vše je pryč. Hodně za to mohou vysoké stavy černé zvěře a lišek, svůj podíl na tom mají ale určitě i tyto nepůvodní druhy," řekl Jiří Rejzek z tamního mysliveckého sdružení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.