Přihlásit

V Žehušicích budou možná naposledy k vidění vzácní bílí jeleni (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Možná naposledy můžete dnes v Žehušicích na Kutnohorsku spatřit vzácné bílé jeleny. Tato zvířata se už přes sto padesát let chovají v tamní oboře. Její ukázková část byla vždy v letní sezóně přístupná veřejnosti. To se ale teď změnilo.

Před nedávnem zveřejnila jedna z realitních kanceláří inzerát, ve kterém nabízela žehušický barokní zámek včetně přilehlého parku a obory se sto třiceti bílými jeleny k prodeji. Přestože cena šplhala ke sto dvaceti milionům, kupec se podle všeho našel.
"Obora zřejmě změní majitele a už dnes je veřejnosti nepřístupná," konstatovala starostka Žehušic Zuzana Havlíková Heřmánková. Obci se podařilo dojednat, aby se alespoň na jeden den malá ukázková obůrka veřejnosti, nejspíš na dlouhou dobu naposledy, otevřela. Stane se tak právě dnes v deset hodin dopoledne při příležitosti oslav 300 let žehušického školství a setkání tamních rodáků. Jedno z mála stád bílých jelenů na světě se v Žehušicích chová už přes sto padesát let. Ve zdejší oboře žijí i jiná zvířata, například stádo černé mutace daňka skvrnitého.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.