Přihlásit

Karvinští radní si prohlédli rekultivovaná území (infoportaly.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před několika dny se konal mimořádný výjezd karvinských radních zaměřený na těžební a rekultivační činnost. Představitelé města si prohlédli rekultivovaná území.

Karvinští radní zorganizovali výjezd zaměřený na rekultivační činnost. Společně se zástupci OKD objeli okrajové lokality a prohlédli si všechna rekultivovaná území. Zajímali se, v jakém stavu tyto lokality jsou. Tyto výjezdy jsou pravidelné a konají se několikrát za rok.

Tomáš Hanzel (ČSSD), primátor města: "Je to z toho důvodu, abychom se podívali, jak postupují práce, co se týká rekultivací ve městě Karviná po odeznění těžby."

Bruno Petráš, vedoucí odboru životního prostředí MMK: "Ke kontrole jsou vybírány lokality, které jsou v současné době v systému asanací a rekultivací, čili provádějí se už nějaké práce, které jsou viditelné a které nějakým způsobem hodnotíme a kontrolujeme."

Jedna z lokalit, která prošla kontrolou, se nachází na hranici části Starého města a sousední Doubravy. Jde o území zvané Kozinec, kde se intenzivně zhruba deset let těží.

Libor Dluhoš, vedoucí důlních škod, Důl Karviná: "Začalo se to rekultivovat a výhledově se to připravuje na sportovně rekreační využití, čili bude tady nějaká vodní plocha s nějakou možností rekreace, relaxace, na druhou stranu i lokalita blízká přírodě, bude se pamatovat na ty druhy, které se tu vyskytují, aby tu měly prostor pro rozvoj."

Na to, aby se poddolovaná území výrazně vzhledově měnila k lepšímu, je ale nutná spolupráce města a těžební společnosti.

Tomáš Hanzel (ČSSD), primátor města: "Spolupráce s OKD je v poslední době velmi dobrá nejen po finanční stránce, ale i po stránce komunikace, takže nemůžeme si v tuto chvíli stěžovat."

Některá místa mají před sebou ještě dlouhou cestu přeměny, na některých je už budoucí podoba viditelná.

Tomáš Hanzel (ČSSD), primátor města: "Jsou to takové oblasti, které jsou hodně zalesněné, kde je hodně zvěře, ať už to je fauna nebo flora, jsou tady chráněné zvířata, chráněné rostliny a jsou to oblasti, kam se pomaličku vrací život. Přál bych si, aby tam lidé mohli trávit svůj volný čas, aby rybáři mohli rybařit, myslivci mohli lovit zvěř, a lidé, aby si tam mohli chodit odpočinout a pokochat se pěkným kusem přírody, protože si myslím, že ta příroda v té Karviné je krásná, spousta lidí ji nezná, ani ta místa, která jsme mohli navštívit, ale která jsou běžně dostupná, a opravdu to stojí za to."

Jestli se všechny plány na obnovu přírodní krajiny v okolí Karviné podaří splnit, mají se obyvatelé Karviné na co těšit. Zatím to je ale otázka  několik let dlouhé cesty, definitivní podoba je plánována na přelom roku 2015-16.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.