Přihlásit

Klíšťata útočí. Je stupeň 10! (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letos jsou zatím v kraji potvrzené Krajskou hygienickou stanicí dva případy encefalitidy
Teplicko
Klíšťata mají v oblibě dvě věci: teplo a vlhko. Když se podíváte z okna, tak je vám hned jasné, že mají v těchto dnech takřka ideální podmínky pro svůj život.
To jestli se do vás zakousne klíště nebo nezakousne lze alespoň částečně zjistit na webové stránce Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz. Tam totiž najdete předpověď o míře ohrožení těmito parazity. Na celý tento týden platí desátý tedy nejvyšší stupeň ohrožení klíšťaty. "Rodina se střídá ve venčení psa. Pohybujeme se po loukách, parcích i lesíkách. Pravidelně kontrolujeme sebe i psa. Klíště chytil už pes," řekla Petra Vysoká z Teplic.
To, že taková procházka může někdy skončit hodně tragicky je bohužel smutnou pravdou. Minulý rok například infikovalo klíště virem encefalitidy myslivce a ochrnuly mu všechny končetiny. Letos jsou zatím v kraji potvrzené Krajskou hygienickou stanicí dva případy encefalitidy. "Máme již dva případy - 34letého muže z Děčínska, který se infikoval v blízkosti obce Stará Oleška, a 73letou ženu z Bánova na Ústecku," řekl večera ředitel Krajské hygienické stanice (KHS) v Ústí nad Labem Josef Trmal.
Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje. Rizikové jsou i porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. "Větší výskyt klíšťat je tradičně kolem vrchu Bořeň. Chytit ho můžete i v Podkrušnohoří, kam ho zavleče zvěř," dodal hygienik Trmal.
Každý rok skolí encefalitida několik zdravých lidí, přesto jen zhruba každý pátý z nás je proti této zákeřné chorobě očkován. Lidé v tomto ohledu myslí hlavně na děti, hygienici ale varují, že především starší osoby jsou nejrizikovější skupinou a měly by se proti encefalitidě nechat také očkovat.
"Kdo se chce během dovolené pohybovat v přírodě, a to se týká i Teplicka, má ještě čas nechat se očkovat," říká ředitel KHS Trmal.
Bránit se lze i tzv. zdravým rozumem: nechodit do lesa v krátkých kalhotách a v tričku, používat repelenty, nelehat si do trávy a důkladně se prohlédnout, a to i v intimních partiích.
V přírodě se vyskytuje kolem dvaceti druhů klíšťat, ale ta napadají především divokou zvěř, ježky nebo ptáky. Na člověka má spadeno pouze klíště obecné.
Kromě klíšťové encefalitidy mohou být lidé nakaženi rovněž lymskou boreliozou. Tu lze však, narozdíl od encefalitidy, léčit antibiotiky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.