Přihlásit

V plzeňském polesí se chystá kanonáda (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V plzeňském polesí Pytel, které je vyhlášenou městskou klidovou zónou, ve středu dopoledne proběhne hluková zkouška simulující provoz střelnice, o jejíž výstavbě se v této lokalitě uvažuje.
Ochránci přírody doslova šílí, neboť červen je obdobím, kdy u volně žijící zvěře začíná druhá vlna mláďat. Místo je podle nich navíc domovem zvlášť chráněných živočichů, jako jsou jestřáb, krahujec nebo brambořík. Specializovaná firma najatá městem bude měřit hluk po vypálení z pěti brokovnic najednou. Kanonáda by měla trvat přibližně hodinu.
"Dalo by se to posuzovat jako škodlivý zásah do vývoje zvláště chráněných živočichů, protože se to děje v době hnízdění. To je v rozporu se zákonem o ochraně přírody," prohlásil vedoucí záchranné stanice živočichů Karel Makoň.
Problém je podle něho i v tom, že zvěř není na něco takového zvyklá. "Jakmile tenhle rachot přijde zčista jasna, zvířata se vyplaší a může dojít k jejich zranění. V okolí jsou frekventované silnice, kde mohou zmateně pobíhat a hrozí střet s auty. U vystresovaných ptáků je zase nebezpečí, že narazí do drátu elektrického vedení," prohlásil Makoň. Situaci podle vedoucího stavebně správního odboru Magistrátu města Plzně (MMP) Jiřího Balihara ekologové příliš zveličují. "V červnu už má snad většina zvířat mláďata vyvedená. Párkrát se tam práskne z pušek tím správným směrem," uvedl Balihar. Město chce podle Balihara nechat prověřit, zda by v případě potřeby nešlo přemístit část střelnice v Božkově právě do této lokality. Jedná se hlavně o brokovou střelbu.
"Aby naše úvahy byly podložené reálnými představami, tak jsme na toto území nechali zpracovat hlukovou studii. A aby nebyla jen nějakým teoretickým modelem, tak je zapotřebí ověřit, zda papírové výpočty odpovídají realitě. To znamená, že musí být provedeno konkrétní měření hluku," doplnil Balihar.
O hlukové zkoušce nic oficiálně neví ani orgán ochrany přírody plzeňského magistrátu.
"Ta informace se ke mně dostala bokem. Neříkám, že je to ideální, ale zase tak dramaticky bych to neviděla. U firmy, která má zkoušku provádět, jsem si ověřila, že pálit bude pět střelců najednou v časovém intervalu jedné hodiny, a to ve směru k zástavbě, a nikoliv do lesa," reagovala vedoucí odboru životního prostředí MMP Dagmar Svobodová.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.