Přihlásit

Velenovští myslivci otevřeli slavnostně noru (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velenovy
Za zvuků fanfáry slavnostně otevřelo po dvouletém usilovném budování a zvelebování areálu Myslivecké sdružení Velenovy noru. Všechny příznivce myslivosti potěšilo předvedení různých plemen lovecky upotřebitelných psů. "Přihlížející nejvíce nadchla praktická ukázka nory, kam byla nejdříve vpuštěna liška a za ní pes. Pro tyto účely chová lišky v domácím chovu pan Vach. Každá musí mít předepsané krmení a ohradu o velikosti pěti metrů čtverečních a vše je velmi přísně kontrolováno a sledováno. Vnoře je liška za přepážkou, aby s ní pes nepřišel do kontaktu. Pes ji "zaštěkává" a podle hlasitosti se pozná jeho zájem. Pak následuje druhé kolo v noře. Liška se uzavře do třetího kotle a pes noru proběhne třemi ke třetímu kotli na čas. Těm nejlepším psům to trvá 15 až 20 vteřin," informoval myslivecký hospodář sdružení Václav Muchna. Ten také nad kronikou zavzpomínal na začátky v 50. letech 20. století, kdy jeho děd začínal s myslivostí, a na 80. léta, kdy z jednoho spolku vznikla nová tři sdružení.
"Každoročně pořádáme soutěž ve střelbě na asfaltové terče, k účasti je však třeba mít platný zbrojní průkaz a dobrou mušku. Práce ve sdružení je náročná, znamená velké množství brigádnických hodin, v zimě přikrmování zvěře a prořezávání cest. Bez velké lásky a zápalu pro věc nelze myslivost provozovat. Proto za celoživotní práci v myslivosti členům práva zůstávají, ale povinnosti již ne,"řekl Muchna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.