Přihlásit

Myslivci z Rokycanska znovu bilancovali v Mýtě (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na výročním zasedání se opět po roční přestávce sešli v útulném prostředí Restaurace Club Sladovna v Mýtě zástupci mysliveckých sdružení a společností rokycanského okresu. Důvodem bylo zhodnocení uplynulého roku a nastínění práce myslivců v dalším období. Slavnostní ráz celého rokování podtrhlo úvodní vystoupení části Mysliveckého sdružení Přátelé z Rokycan, které se zaměřuje na mysliveckou hudbu pod vedením pana Sejkory. Svým vystoupením obohacují nejen významné myslivecké akce, ale především praktické akce myslivců v terénu. Členové tohoto seskupení posléze několikrát obohatili svým krátkým vystoupením průběh celého mysliveckého sněmování, kde panovala přátelská a tvůrčí atmosféra.
Poté již následovalo oficiální zahájení z úst pana Sudy. Následně proběhla volba orgánů Směnu, přičemž do mandátové komise byl zvolen pan Brada a pan. Sieger. Komise následně konstatovala, že letošního vrcholného rokování se zúčastnilo 28 zástupců ze 49 pozvaných, což je 57 % účast. Je tedy škoda, že se v ostatních mysliveckých seskupeních nenašel ani jeden pověřený zástupce, který by posléze přenesl závěry tohoto jednání do mysliveckých řad. Do návrhové byli následně zvoleni pánové Vild, Kasík a Kartýsek.
V současné době má Okresní myslivecký spolek Rokycany 597 myslivců, kteří vykonávají právo myslivosti na více než 50 tisících hektarech honebních pozemků. Dále byla zmíněna i problematika léčení spárkaté zvěře, především srnčí s ohledem na její klesající stavy a otázka zrušení pracoviště Policie ČR zabývající se zbraněmi.
Zprávu kulturní a zároveň i kynologické přednesl pan Danielka, která se týkala především pořádání kulturních a kynologických akcí. Při této příležitosti byly slavnostně a v doprovodu lovecké hudby předány děkovné listy za spolupráci s oběma komisemi. Oceněni v rámci spolupráce s kulturní komisí byly: Stráně Rokycany, Kamýky Mešno, Hubert Příkosice a LRS JCM Zbiroh. Za příkladnou spolupráci při pořádání kynologických akcí byly oceněni: Jestřáb Břasy, Vojtěch Mýto, Borecký vrch Kařez, Bor Lhotka, Stráně Bujesily a Lesy Města Rokycan. Zvláštní ocenění získali i rokycanští ochránci přírody za příkladnou reprezentaci OMS Rokycany na Zlaté srnčí trofeji - soutěži mysliveckých znalostí. V rámci oblastního kola pořádaného v Chotěšově získali prvenství v obou kategoriích. Tím však výčet oceněných nekončil. Na letošní Sněm bude mít jistě milou vzpomínku pan Vozák, který obdržel k významnému životnímu jubileu vyznamenání " Za zásluhy o myslivost III. stupně ". Druhým oceněným, avšak na druhé straně věkového spektra, byl Jaroušek Brudna, který obdržel "Památeční pohár nejmenšího trubače". Oběma, stejně tak i ostatním oceněným, upřímně blahopřejeme.
Práci střelecké komise zhodnotil její předseda pan Čada, který se věnoval problematice zbrojních průkazů a používání ocelových broků při lovu vodní pernaté zvěře. Pan Sýkora, který celé sněmování i moderoval zároveň zhodnotil práci myslivecké komise, jejíž je předsedou. Ta se především týkala výstavy trofejí, která v nedávné době proběhla v Rokycanech. Tak jako tradičně kriticky ohodnotil některé trofeje za nekvalitní preparaci a případné úpravy. Zajímavá byla i informace o ulovení 1832 kusů černé zvěře za myslivecký rok či prokázaný výskyt bobra na Rokycansku.
Poté se rozproudila košatá diskuse s řadou podnětných návrhů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.