Přihlásit

Cesta do EU: pes musí mít čip (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od 2. července začne platit přísná vyhláška Evropské unie, podle které musí být každý pes, kočka a fretka, kteří chtějí cestovat, očipovaní. V Praze má zatím mikročip přes 76 tisíc psů.
Zatím není jasné, zda na čipování budou muset i ti, kteří jsou teď tetovaní. Veterináři ale nařízení vítají. Doposud stačilo, když byli tito domácí mazlíčci přihlášeni a jejich páni si mohli zvolit, zda je nechají tetovat nebo čipovat. S tím je nyní ovšem konec.
"Není to nová informace, upozorňovali jsme na to už před rokem. Navíc musím říci, že toto rozhodnutí vítáme. Čipovaná zvířata jsou lépe identifikovatelná a dohledatelná. Stačí, když příslušník určitého úřadu přiloží čtečku většinou poblíž krku, kam je čip vstříknut speciální injekcí, a hned ví, odkud je a zda je očkovaný proti vzteklině. Na rozdíl od tetování, které vzhledem k měkkým místům zvíře stresuje a je mnohdy špatně viditelné," vysvětlil Josef Duben, mluvčí státní veterinární správy.
Zatím ovšem není jasné, jak to bude se zvířaty, která jsou už v tuto chvíli tetovaná. Zda budou muset na očipování, anebo jim postačí stávající tetování.
"Toto je skutečně nejednoznačné a chystáme se o tom na legislativní unijní schůzce diskutovat. Ale já bych lidem určitě doporučil, aby nechali své psy a kočky čipovat, protože při kontrole je pak na úředníkovi, aby rozhodl, a mohly by tak vzniknout při cestování nežádoucí komplikace," doporučuje Duben. Očipovat psa, kočku a podle vyhlášky i fretku mohou jejich majitelé u zvěrolékařů za zhruba 500 korun. Pražský magistrát dokonce takovým lidem poskytuje slevu, protože v Praze obzvlášť se psi zabíhají a ztrácejí. Navíc obyvatelé metropole jsou mobilnější a častěji cestují.
"Když majitel psa nechá očipovat, získá tak slevu 350 korun z povinného poplatku na dva roky. Celkově na území města evidujeme 106 751 psů, mikročip má 76 265 a tetování 16 977, takže zhruba 30 tisíc zapsaných psů nemá nic. A pak je také třeba počítat s těmi, kteří nejsou vůbec evidovaní," zhodnotila situaci mluvčí pražského magistrátu Tereza M. Krásenská.
Veterináři zatím nehlásí žádný zvýšený zájem ze strany chovatelů psů, koček a fretek.
Podle státní veterinární správy se ovšem do budoucna také uvažuje o povinném čipování koní a skotu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.