Přihlásit

Lesy ČR vypustily v Hradci Králové do volné přírody čtyři kriticky ohrožené rarohy (mediafax.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V zajetí odchované dravce - rarohy velké - vypustili v pátek z vypouštěcí klece umístěné přímo u budovy Ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové pracovníci státního podniku. Dravci se tak budou moci začít osamostatňovat pro život v přírodě, řekl agentuře Mediafax mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

"Podpora biodiverzity, v tomto případě podpora chráněných druhů dravců, má naši prioritu. Raroh velký se v našich lesích běžně vyskytoval, ale v minulosti se jeho stavy vlivem změn v krajině kriticky snížily. Nyní se snažíme podporovat jeho zbytkovou populaci vypouštěním odchovaných jedinců do přírody. Vypouštění rarohů probíhá v souladu se všemi souvisejícími právními předpisy. Podnik má k dispozici veškerá nezbytná povolení," upřesnil výrobně technický ředitel Lesů ČR Vladimír Krchov.

Vypouštění rarozi byli odchováni v sokolnickém chovu. Jejich čistokrevní raroží rodiče se ve voliéře o vylíhlá mláďata starali až do konce takzvané senzitivní periody, tedy období, kdy si mláďata vtisknou obraz rodičů, vzor hnízdní péče a podobně. Poté byli dospívající rarozi umístěni na zhruba 10 dní do takzvané vypouštěcí klece, kde se ptáci až dosud dokrmovali a pozorovali okolí přes svislé dřevěné mřížky tvořící stěny klece.

K jejich vypuštění odborníci použili starou sokolnickou metodu - volný let. Po otevření klece se do ní mladí dravci mohou i v příštích dnech ze zvyku vracet pro krmení. Postupně se však natolik zdokonalí v letu a lovu, že se zcela osamostatní a odletí hledat svá nová teritoria. I přesto, že tito dravci pocházejí ze zajetí, mají šanci podpořit přirozenou populaci. Podmínkou umělého odchovu jsou dva základní předpoklady. Přísně vybraní jedinci pro vypuštění musí být geneticky čistí a odchovaní svými biologickými rodiči, aby si nevytvořili vazbu na člověka. Přes veškerou snahu však lze počítat se ztrátami.

"Přirozený výběr, při kterém se dospělosti dožijí jen ti nejzdatnější, nelze uměle eliminovat. Sokolníci ročně odchovají až 500 mláďat sokolů, rarohů, orlů a dalších dravců a část z nich lze pak za pomoci dalších subjektů vypustit do přírody," řekl Petr Zvolánek, pracovník odpovědný u Lesů ČR za Sokolí program.

Raroh velký (Falco cherrug) je sokolovitý dravec vysoký asi 50 centimetrů s rozpětím křídel okolo 1,3 metru. Na rozdíl od svého příbuzného sokola stěhovavého je uzpůsoben k lovu nejen letící kořisti, ale může lovit i na zemi. Dříve se vyskytoval v blízkosti kolonií syslů, kteří byli jeho přirozenou kořistí. Nyní je sysel vzácností a tak potravu rarohů tvoří především ptáci. S oblibou loví také holuby, vedle hřivnáčů a doupňáků i zdivočelé holuby z městských populací, vzácně si troufne i na zajíce. Pro svou učenlivost a udatnost je oblíbeným dravcem v sokolnictví. Navzdory tomu, že se v zajetí poměrně dobře rozmnožuje, jeho stavy v přírodě ČR stagnují na kritickém minimu pro přežití populace. Proto jsou intenzivní podpůrné zásahy včetně posilování křehké přirozené populace zcela na místě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.