Přihlásit

Příroda je národní poklad (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chlumec nad Cidlinou
Otázku, co s nedělí, měli vyřešenu účastníci přírodovědné exkurze do Národní přírodní rezervace Kněžičky a do Žehuňské obory za Chlumcem nad Cidlinou. A zvolili správně, protože tato forma trávení volného času představuje nejen relaxaci, ale přináší i poznání a něco, čemu by se dalo říkat čerpání pozitivní energie z jedinečného prostředí okolo sebe.
Aco od takové přírodovědné exkurze dále očekáváme? Jistě zajímavé a vzácné nálezy. Co byste řekli takovému dubu pýřitému, zvanému šipák, nebo bylinkám jako je třemdava bílá, bělozářka větvitá a liliovitá či černohlávek dřípený? Jo, kvetoucí rostlinky upoutají i laika, zato některé nenápadné druhy hmyzu dokážeme snadno přehlédnout. A tak potěší objev housenek můr kukléřek na krtičnících, nosáčka na slezové růži, přástevníka hluchavkového či stepních motýlů - vřetenušek. A samozřejmě našeho největšího brouka, krasavce a rytíře zároveň, roháče obecného. Pozorovatel přírody se nedívá jen pod nohy, ale obrací zrak i vzhůru, různě vyvrací hlavu a napíná sluch. Může tak rozpoznat lindušku lesní, pěnici černohlavou a hnědokřídlou, lejska šedého a také dravého motáka pochopa a na nebi kralujícího čápa černého. Ale pozor, skoro přišlápl dlouhonohého skokana štíhlého, který pohybem upozorní na stříbřité mnohonožky a měkkýše, jako je páskovka a suchomilka.
Při tom všem lze ještě narazit na zavánějící nory jezevců a lišek a z rozumného odstupu pozorovat jedinečné trofejní paroží statných daňků v početných pasoucích se stádech.
Když toto všechno prožijete během několikahodinové vycházky, pak stoprocentně víte, že jste na správném místě a ve správný čas. Azbývá už jen maličkost: na slovo vzatí odborníci, kteří dokážou zaujmout laiky, a laici, kteří se zájmem naslouchají odborníkům. A když se sejde herpetoložka Blanka Mikátová z Agentury ochrany přírody a krajiny, botanička Věra Samková a entomolog Miroslav Mikát z Muzea východních Čech a znalec ptáků Ivan Tláskal z České společnosti ornitologické, pak je vskutku vyhráno. Vyhráno pro pořadatele akce s Východočeskou pobočku Společnosti pro trvale udržitelný život a pro všechny zúčastněné.
Ovšem ta hlavní chvála patří přeci jen přírodě. Zkrátka, česká příroda, toto stvořitelské dílo, vytváří něco jako národní poklad, jež si zaslouží trvalou pozornost, péči a ochranu. Představuje totiž hodnotu, která je nadčasová, a to by naše konzumní společnost se svými časnými plány a momentálními potřebami měla určitě respektovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.