Přihlásit

Myslivci z Droužetic jsou také aktivními ochránci přírody (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké sdružení Černíkov má v současné době 24 členů (z toho jedna žena), vykonává právo myslivosti na pronajaté honitbě o výměře 1185 ha. Scházíme se pravidelně v sále pohostinství v Droužeticích. Staráme se o zvěř na polních, zalesněných i vodních plochách, především podáváním medikamentů, přikrmováním jak srnčí tak i drobné zvěře - hlavně v zimních měsících. Pomocnou ruku při zimním přikrmování nám podal pan Diviš, který nám každým rokem nechá kus neposečené kukuřice a přispívá i zelenou pící. Každoročně předkládáme medikamenty spárkaté zvěři, což k naprosté spokojenosti zajišťuje Jan Hron.
Péče o zvěř v minulém roce vyžadovala zvýšenou pozornost. Kvůli nepříznivým vlivům vymizely z naší honitby koroptve, minimální jsou stavy bažantů z divoké populace a značně se snížil i počet zajíců. Před úplným vymizením je bohužel i králík divoký. Oproti předchozím letům se snížily i stavy srnčí zvěře. Letos v našem revíru bohužel nedošlo k zahnízdění husy divoké, naopak výrazně vzrostly stavy lysek. Divoké kachny u nás zastupuje hlavně kachna březňačka a oba druhy poláků. V průběhu roku kolísají stavy holuba hřivnáče a hrdličky zahradní. Na zhruba čtyřech lokalitách je možné pozorovat sluku lesní. Vlivem osetí větších ploch kukuřicí a řepkou se k nám stáhla zvěř černá, což se projevilo i v jejím odlovu. Zabýváme se také tlumením škodné zvěře, a to především lišek, jejíž stavy jsou tradičně hodně vysoké. Výra velkého lze u nás také zahlédnout. Zvyšují se stavy krkavců, s kormorány se je možné setkat během celého roku. Značně vysoké jsou také stavy káňat, vran a strak. Ostatní škodná zvěř se v revíru vyskytuje v únosné míře. V poslední době lze pozorovat větší výskat vydry a mývalovce kuního.
Již několik let v našem mysliveckém sdružení přetrvává potřeba loveckých psů velkých plemen. Chtěli bychom vyzdvihnout práci Dana Kovaříka, který se svým svěřencem uspěl na Mistrovství Šumavy. Dnes jsou výcvikové podmínky velmi ztížené a proto naše sdružení pomáhá a podporuje chovatele a cvičitele loveckých psů, pokud jsou lovecky upotřebení v našem revíru.
Nemůžeme opomenout úsek kulturně výchovné činnosti a zábavy. Chutné jídlo po všech honech a schůzích zajišťuje senior Láďa Vlasák s manželkou a synem. Při distribuci jídel pomáhá rodina Homolků. Sladkostmi na náš stůl přispívá Jiří Vlasák. Hlavní kulturní akcí je tradiční myslivecký ples v Droužeticích, který má svoje kouzlo a tradici. Vstupenky bývají vyprodány dlouho dopředu a o kvalitě této akce svědčí i bohatá zvěřinová tombola. Při přípravě plesu se angažuje většina členské základny včetně hostů a příznivců myslivosti. Rádi bychom také zmínili, že někteří naši členové oslaví letos kulatá jubilea. Láďa Vlasák 65 let a Jiří Vlasák 70 let.
Myslivci z Droužetic se také v duchu moderních potřeb člověka stávají aktivními ochránci přírody, kteří se svou pravidelnou a každodenní prací v revíru snaží v lepším případě napravit, v horším pozastavit, negativní dopady lidského, vůči přírodě nešetrného konání. Apelujeme na návštěvníky našeho revíru, aby se chovali tiše zvláště v době kladení mláďat (jinak toho stejně moc neuvidí), aby své čtyřnohé miláčky nenechávali bez dozoru pobíhat a pokud najdou nějaké mládě zvěře, aby ho nebrali do rukou a zanechali ho na místě. Tato mláďata nejsou opuštěná, jejich matka celou "záchrannou akci" možná z povzdálí pozoruje. Myslivecká zařízení - krmelce a zásypy, jsou určená k přikrmování zvěře. Jejich vybudování nás stálo nemalé finanční prostředky, neničte je a hlavně z nich neberte krmivo. Obsahuje léčiva a přípravky pouze pro divoce žijící zvěř.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.