Přihlásit

Nový trend: místo psa si lidé pořizují na zahradu srnče (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonínsko
Jsou malá, chlupatá a roztomilá. Působí uboze a opuštěně, přesto je zpovzdálí sleduje starostlivá matka. Lidé o ní ale nevědí, a tak se stává, že o své mládě náhle přijde. Sezona mláďat divokých zvířat pomalu končí a stejně jako každý rok, i letos lidé nosí opuštěné drobečky do zoologických zahrad, myslivcům nebo si je nechávají doma. Často zbytečně.
"V sezoně k nám lidé mláďata nosívají. Ze sta procent, podle nich těch zdánlivě opuštěných, jsme na třiceti procentech opravdu viděli, že byla vyhublá a strádala. Zbylých sedmdesát procent ale vypadalo spokojeně. Odhadnout, jestli je mládě ztracené nebo právě přišlo o matku, je ale velmi těžké," uvedl zoolog hodonínské zoologické zahrady Jaroslav Hyjánek.
Předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík lidi před obdobnými činy varuje. "Lidé si myslí, že když mláďata někam odnesou, tak je zachrání. Opak je ale pravdou. Odsoudí je k jisté smrti. Takové mládě už se zpátky do volné přírody nevrátí," řekl Mančík.
Jak doplnil, problematické období začíná už v květnu. Až do konce června se rodí daňčata, kolouši, srnčata, zajíci či bažanti.
"Hlavní je na mládě nesahat a v tomto období zvířata ani nerušit procházkou mimo hlavní cesty. Taková kačena, když ji někdo vyruší, se na hnízdiště už nemusí vrátit," varuje Mančík. Podle Jiřího Šilhy z Českomoravské myslivecké jednoty jsou dalším problémem psi. Právě v tomto období jsou pro ně totiž mláďata i matky snadnou kořistí. "Kojícím matkám i mláďatům hrozí bezprostřední nebezpečí zadávením, protože mají zhoršenou schopnost unikat," připomněl Šilha. Psi a kočky navíc ruší ptáky, kteří hnízdí na zemi.
To potvrzuje i jednatelka hodonínského mysliveckého spolku Zdeňka Čajková. Ta se letos setkala už se čtyřmi srnčaty. Jednomu z nich těžce ublížil právě pes. "V neděli mi volali z Prušánek. Mládě bylo napadené nejspíš větším psem. Mělo prokousnutý nos, rozdrcené celé nosní kůstky a bylo bez oka," informovala Čajková s tím, že ani jedno z mláďat nepřežilo. "Jedno bylo těžce poraněné. Musely by se mu amputovat nohy, zbytečně by se trápilo. Další nejspíš srazilo auto, zaléval se mu mozek krví. Během čtyřiadvaceti hodin zemřelo," doplnila. Čajková však upozornila i na množící se nešvar. Jakýmsi módním hitem se stává, že si lidé berou srnčata domů. Jen za poslední týden se dozvěděla asi o pěti případech. "Myslí si, že když mají volnou zahradu, mohou si takové zvíře pořídit. Stávalo se to i dříve, ale letos se to rozmohlo daleko více a jde i o případy přímo v okrese Hodonín," řekla. Lidé jí pak volají a ptají se jak se o mládě starat. Nedomýšlejí ale důsledky. Srnci ve dvou letech dospívají a začínají být útoční.
"Až to přijde, lidi nevědí, co s ním. S tak starým zvířetem už ale není rozumné řešení. Je zvyklý na lidi, zpět do přírody proto nemůže. Pro domácí ale může být nebezpečný. Asi je zbytečné pokračovat, jak to dopadne. Znám i případ, kdy mu majitel pilkou na železo zaživa řezal parůžky," uvedla Čajková. Fotogalerie na www.hodoninskydenik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.