Přihlásit

Ozáření divočáci? (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

CO NAPSALI SOUSEDÉ
Pasov
"Ještě 25 let po katastrofě v Černobylu jsou následky radioaktivního mraku v částech Bavorského lesa alarmující," dal se slyšet dolnobavorský poslanec Zelených Eike Hallitzky.
Jak napsal deník PNP, vyplývá to z odpovědi ministerstva zdravotnictví na dotaz Zelených. Podle ní je zatížení césiem údajně stále obrovské. Obzvlášť kontaminována je podle Hallitzkého černá zvěř v okresu Regen. "Téměř 70 procent namátkově odebraných vzorků vykazuje hodnoty nad přípustných 600 bequerelů na kilogram a maso nemůže být tedy konzumováno. V okrese Deggendorf je těchto případů 48 procent, v okrese Freyung 33 procent," ujišťuje Hallitzky. Čísla podle něho výrazně ukazují "zničující dlouhodobé následky katastrofy v Černobylu," píše deník. Poslanec označuje za velmi hrozivé, že v Bavorsku je takto prověřováno jen asi deset procent složené černé. "To znamená, že ve velkém rozsahu končí radioaktivně zatížené maso na talířích spotřebitelů," konstatuje. Požaduje, aby byla proměřena všechna ulovená divoká prasata ze zmíněných okresů. Taková povinnost zatím platí jen v Bodenmaisu.
Okresní úřad a myslivecké sdružení okresu Regen reaguje prohlášením, že o prodávání ozářeného masa ke spotřebě nemůže být ani řeč. Mluvčí úřadu řekl PNP, že o vysokých hodnotách radioaktivity vědí a vyšetřují na ně téměř sto procent střelených kusů. Už před lety upozornili myslivce, že maso mohou prodávat jen s certifikátem oficiální měřicí stanice, a kdo to přestoupí, hrozí mu ztráta loveckého lístku. Navíc dělá namátkové kontroly i potravinářská inspekce.
Potvrzuje to Max Wurzer, který vede měřicí stanici sdružení. Letos zkontroloval 290 kusů. Další kontrolní stanice jsou v Národním parku Bavorský les a v polesí Bodenmais. "Kdo předloží úlovek s více než 500 becquerely, nesmí jej prodat, ale může s certifikátem o zatížení požádat o odškodnění," vysvětluje Wurzer. Má za nepravděpodobné, že by někdo dal takové maso na trh ilegálně.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.