Přihlásit

Bojovný ošklivák ze savany (Květy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je oblíbenou kořistí mnoha afrických šelem, ale svou kůži rozhodně neprodá lacino. Vzhled příšery z fantasy románů, chování klauna a jídelníček vegetariána - to je prase bradavičnaté.

V Africe je velmi populární. Objevuje se v mnoha domorodých pohádkách, často v podobné roli jako naše lstivá liška. Oblíbenost ovšem končí ve chvíli, kdy se tlupa nevzhledných tvorů pustí do hodování na úrodě. Ačkoli prasata obecně jsou všežravá, tento savanový druh je téměř výlučný vegetarián. Dříve měl vroubek i u řidičů terénních aut a pilotů malých letadel. Domnívali se, že právě prase bradavičnaté vyhrabává ve vysoké trávě savany nebezpečné nory, do kterých tak často zapadají kola jejich strojů. Pozorování ovšem potvrdilo, že se tato zvířata kutáním neunavují a raději se spokojí s opuštěnými norami hrabáčů kapských.
Jejich údělem je být potravou šelem, které si netroufnou na větší kopytníky. Takový levhart nebo samotářsky lovící lev si na vepřovém s radostí pochutnají. Pokud však šelma zacílí na celou skupinu prasat bradavičnatých, je často zaskočena náhlým protiútokem a zahnána na ústup. Zejména bachyně s mláďaty si počínají velmi razantně a statečně.
Dospělí kanci obvykle žijí samotářsky, někdy se však připojují ke skupinkám samic s mláďaty. Takové stádečko pak čítá až 16 jedinců. Povídají si tichým pochrochtáváním nebo vztyčením hřívy a hlavně ocasu. Díky ocasu vytrčenému vzhůru vypadají v běhu neodolatelně legračně, a tak snadno přehlédneme, že se právě řítí 50kilometrovou rychlostí a elegantně pádící levhart jim sotva stačí. Zdá se, že směšnost může být efektivní a půvab zdaleka neznamená vítězství.

4 x o praseti bradavičnatém
1. Kly vyrůstají samcům a samicím z horní i dolní čelisti a mohou měřit až 64 cm.
2. Aby tlamou dosáhlo na zem, musí si předníma nohama kleknout. V kleku hrabe v zemi i spásá trávu. Na kloubech má jako ochranu silné mozoly.
3. Zoolog Ing. Josef Vágner zaznamenal případ, kdy svou rozhodností přimělo k ústupu i slona.
4. Roku 1965 napadlo a zabilo ošetřovatele v německé Zoo Duisburg.

Tlama s hrboly
Jeho hlava vypadá nepatřičně velká. Může za to výrazně prodloužená tlama s hrboly, které snad chrání oči samců při vzájemných potyčkách, a s nápadnými kly. Ty slouží především k vyhrabávání hlíz ze země, ale rovněž k obraně.

Prase bradavičnaté
Nepřežvýkavý sudokopytník obývající všechny africké savany. Samci měří v kohoutku zhruba 80 cm a váží až 150 kg. Samice má jen dva páry mléčných žláz a rodí obvykle tři až čtyři mláďata. Živí se trávou, hlízami, kůrou stromů, vzácně i mršinami.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.