Přihlásit

Žehušická obora uzavřena pro veřejnost (Aha!)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ŽEHUŠICE´
Obora s unikátním stádem bílých jelenů v Žehušicích na Kutnohorsku se uzavřela veřejnosti. Zámek i se všemi pozemky totiž koupila společnost potomka šlechtického rodu Jiřího Lobkowicze. A ten po 60 letech zavřel bránu obory, obrovské atrakce, kde se natáčel i populární televizní seriál Území bílých králů (1991).

Zámek i s oborou byl po roce 1989 navrácen potomkům původních majitelů. Ti ponechali oboru přístupnou, zámek však chátral. Nyní panství koupil Jiří Lobkowicz a hodlá ho kompletně opravit.
"Chystá se větší rekonstrukce jak obory, tak přilehlých budov. V zájmu bezpečnosti byla pro veřejnost dočasně uzavřena," říká nový správce Ladislav Kořínek.
Jenže! Jak Aha! zjistilo, ani po opravách se pravidelný provoz neobnoví. Tisíce návštěvníků, kteří do Žehušic každoročně směřovaly jen kvůli populární oboře, tak mají smůlu. "V budoucnu se počítá s umožněním vstupu veřejnosti jen v rámci "dnů otevřených dveří", přiznal správce. A těch prý bude pomálu.
Bílé jeleny z Žehušic znají lidé díky televizní obrazovce, v oboře se odehrává děj seriálu Území bílých králů. Zahráli si v něm třeba Jan Kanyza, Pavel Zedníček či desetiletá Lucie Vondráčková. Dokud se nedočkáme nějakého "dne otevřených dveří", bude tak případná repríza seriálu jednou z mála šancí, jak tento přírodní unikát vidět.

***
Oboru s bílými jeleny založil hrabě Matyáš Thun Hohenstein v roce 1826. Jde o oplocený anglický park a obory o rozloze 260 hektarů. Kromě stotřicetihlavého stáda bílé jelení zvěře žijí v oboře i černí daňci.

Jiří Lobkowicz je potomek šlechtické rodiny Lobkowiczů. V době komunistické vlády žil ve švýcarské Ženevě. V rámci restituce mu bylo navráceno rodinné panství v Mělníku. Angažoval se i v politice, byl místopředsedou Unie svobody.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.