Přihlásit

Srážek se zvířaty na Slovácku přibývá (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak nesrazit zvíře? Jezdit pomalu a používat periferní vidění

Slovácko
Srážek automobilů s lesní zvěří v regionu přibývá. Jen za poslední týden se staly tři. Podle policistů a myslivců musí být řidiči na eventuální nepříjemný střet připraveni.
Srna kvůli srážce s autem zahynula v sobotu večer mezi Suchovem a Boršicemi u Blatnice, v pondělí ráno mezi Bánovem a Uherským Brodem a naposledy z úterka na středu mezi Uherským Hradištěm a Bílovicemi. "Posádky automobilů naštěstí neutrpěly žádná zranění," konstatoval uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental. Ten šoférům doporučuje jezdit méně přehlednými úseky vždy tak, aby byli schopní co nejrychleji zabrzdit, v noci pak pomáhá periferní sledování záblesků očí zvěře. Podobně radí i mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.

Kdo nehodu neohlásí, dopouští se pytláctví
"Srnka může do vozovky rychle vběhnout z vysoké trávy, křoviska či lesa. Je tedy důležité hlídat si ručičku tachometru. Řidiči by měli být pozorní hlavně v období srnčí říje, kdy dochází k soubojům a zvýšenému pohybu zvířat. Druhým rizikovým obdobím jsou žně, při nichž kombajny vyhání zvěř z polí a ta nepozorně prchá také přes silnice," uvedl Šilha s tím, že živočichové pravidelně migrují za brzkých ranních hodin a při soumraku.
Pokud přece jen automobilista zvíře srazí, je jeho povinností o tom informovat příslušné orgány. Nejjednodušší je zavolat policii, která odvoz mrtvého těla zkoordinuje s místním mysliveckým sdružením. Druhou možností je telefonát místně příslušnému mysliveckému hospodáři. "Hodně srážek nekončí smrtí zvířete, ale jeho poraněním a postupným umíráním v blízkosti vozovky. Přivolaný lovecký pes je schopen rychle zvíře dohledat, čímž se myslivcům zmírňují ztráty," doplnil Šilha.
Kdo nehodu neohlásí a těší se alespoň na plnou spižírnu masa, dopouští se pytláctví. Zvěř totiž patří státu a podle zákona o myslivosti se stává majetkem myslivce až po ulovení. Pokud někdo zvěř uloví, byť i autem, a nemá k tomu oprávnění, musí uhynulý kus odevzdat.
Škody způsobené na vozidlech pojišťovny hradí různým způsobem. "Při nabourání do zvířete musí být škoda hrazena z havarijního pojištění. Za loňský rok jsme v celé republice řešili 3590 takových případů. Průměrná škoda způsobená těmito karamboly přesáhla částku 36 tisíc korun," řekl Jan Marek, mluvčí jedné z největších pojišťoven v České republice. Jeho kolega Václav Bálek z jiné pojišťovací společnosti zase upozornil, že motoristům nabízejí speciální nabídku. "Některá rizika hradíme nestandardně i pomocí povinného ručení. Jedná se o krupobití, spadené stromy, zaplavená auta, srážky se zvěří i poškození stojícího auta zvířetem. Například překousání hadiček kunou u octavie vyjde na jedenáct tisíc korun," dodal Bálek.
Na Uherskohradišťsku policisté letos evidují třiačtyřicet nahlášených srážek automobilů se zvěří, jednou došlo ke sražení tří prasat naráz. Odhadnutá škoda na vozidlech činí 920 tisíc korun.
Karambol se zvěří může pro člověka skončit i tragicky. Dokazuje to případ z konce loňského června. Třiadvacetiletý muž jel tehdy na motorce od Rudic k Nezdenicím, když se v klesání mezi poli před ním na silnici objevil srnec. Mladík brzdil, ale nehodě nezabránil. Po kolizi se srncem následoval ještě náraz do stromu. Mladý muž ze Šumic na místě zemřel.

***
Kolik zvířat letos skončilo pod koly
Srna : 32
Divoké prase: 7
Zajíc: 5
Jelen: 1
Daněk: 1


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.