Přihlásit

Čápi a dudci se vracejí na Hodonínsko (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čápi jsou vidět častěji, uhnízďují se totiž blíže lidem. Jejich počet v okrese mírně narůstá. U Milotic jsou připravené budky i pro vzácné dudky

Hodonínsko
Slétají se za traktorem, který čerstvě rozorává pole. Vyzobávají hmyz a hraboše. Čapí hejno má hostinu. Tento ještě před pár lety vzácný obrázek mohou nyní lidé na Hodonínsku sledovat čím dál častěji. Čápů v okrese přibývá. A do regionu se vracejí i vzácní dudci chocholatí.
"Je fakt, že poslední dobou se nám čápů dostává do rukou celkem dost, takže si myslím, že jich na jižní Moravě přibývá. Čím dál častěji vídám i vzácnějšího čápa černého. A je to dobře, protože čápi jsou užiteční, loví škůdce," říká Jiří Ingr, zootechnik z hodonínské zoologické zahrady.
Právě tam lidé přinášejí zraněné čápy či jejich mláďata spadlá z hnízda. V zoo je dokrmují a většinou se je úspěšně podaří znovu vypustit do přírody. Ingr ale nedokáže přesně vysvětlit, proč jde teď čápa v našich končinách vidět častěji.
"Zdržuje se většinou tam, kde najde vhodnou lokalitu pro stavbu hnízda. Čápi vyhledávají bažiny a posečené louky, kde mohou lehce chytat myši či žáby," popisuje Ingr, kde se ptáci s typickým dlouhým zobákem zdržují nejčastěji.
Když zapřemýšlí nad důvodem jejich četnějšího výskytu, napadá ho, že dřív se na jižní Moravě mnohem víc obdělávala pole, kde rostly brambory či pšenice. "Dnes už se hodně nechávají ležet ladem a sečou se kvůli senu. Na takovém poli pak mají čápi větší klid a jednoduchý lov," odhaduje Ingr. "Může to být ale i tím, že funguje mnohem větší osvěta ochranářů a že ornitologové umísťují plošiny pro hnízdění čápa. Ten se totiž nemůže uhnízdit kdekoliv," přemýšlí dál.
Ornitolog a člen České ornitologické společnosti Karel Šimeček má pro výskyt čápa jiné vysvětlení. Tvrdí, že spíš jsou nyní lidem víc na očích, než že by přilétávali ve větším počtu. Přesídlují totiž více do lidských sídel.
"Opustili tradiční kolonii v lužních lesích u Petrova a usazují se v blízkosti lidí," upozorňuje Šimeček na výsledky pětadvacetiletého souvislého mapování výskytu čápa v okrese Hodonín a Břeclav. Zároveň ale přiznává, že čísla mluví o mírném nárůstu počtu těchto ptáků. "Je to do pěti procent," upřesňuje ornitolog.
Zajímavé je podle něj to, že přibývá čápů, kteří na zimu neodlétají do teplých krajin. V České republice jich celoročně žije asi deset, z toho jeden na jižní Moravě, a to ve Strážnici. "Kdysi si zranil křídlo a nemohl odletět do Afriky. Když zjistil, že tady může lehce přežít i v zimě, co by se namáhal s odletem," usmívá se Šimeček, když popisuje, jak jde čápa v zimě často vidět špacírovat po silnici mezi Petrovem a Strážnicí. Podle ornitologa bude nyní možné zahlédnout čápy mnohem častěji v polích. "Do čtrnácti dnů vyvedou mladé, na čerstvě pooraných polích se vykrmí a připraví k odletu na jih. Ten začne na přelomu července a srpna. Tah čápů se pak protáhne až do poloviny září," dodává Šimeček.
Na Slovácko se vrací také dudek chocholatý, který v Česku svého času téměř vymizel. Dnes žije v republice odhadem pouhých 170 párů. Díky ochráncům přírody se má nyní tento vzácný pták, který přilétá z jihu později než ostatní ptactvo, a proto nachází vhodné dutiny už obsazené, kde uhnízdit.
"V okolí Milotic jsme umístili pět speciálních hnízdních budek do improvizovaných kůlniček, kterou dudkům pomohou vyřešit jejich bytový problém," informuje Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Poprvé byla podle něj tato metoda úspěšně odzkoušena v sousedním Rakousku ve vinařské oblasti Wagram, kde se za pár let zvýšil počet párů dudků ze dvou na několik desítek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.