Přihlásit

Obrázky z alkoholu (ForMen)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JELEN PAROHÁČ: Jägermeister

Slavný jelen na etiketě už má šestasedmdesát a daří se mu čím dál lépe. Původně obskurní bylinný likér patří v posledních desetiletích na světové barové a povalečské scéně k nejpopulárnějším pitím. V takové kombinaci s redbullem (tzv. Jäger Bomb, v češtině občas Létající jelen) dokáže učiněné divy - a to nejen svým pozitivním vlivem na trávicí soustavu. Vyrábí se od poloviny třicátých let na základě receptu sestávajícího z kombinace 56 různých bylin, druhů koření a ovoce macerovaného v neutrálním lihu. Bylinný "antidepresant" se těšil značné oblibě v běsnivé vřavě druhé světové války, mezi vojáky získal přezdívku "Göring Schnaps".
Spojení s jedním z nejmocnějších mužů třetí říše nebylo náhodné. Výraz Jägermeister označoval za Hitlera úředníky, pod které spadala péče o lesy a lovení. Hlavou všech "Jägermeistrů", a tedy nejvyšším říšským lovčím, byl právě muž číslo 3 v hierarchii nacistického Německa - Hermann Göring. Bylinný nápoj, který pro svou specifickou chuť nemusí vyhovovat každému, vynalezl nadšený lovec Curt Mast. Typické vyobrazení intenzivně zírajícího jelena na etiketě, kterého ozařuje kříž, inspirovala staroněmecká legenda ze sedmého století. Pohanský Hubert žil nevázaným způsobem života a jednou během lovu narazil na velkého jelena. Zvíře mělo mezi parohy kříž, Hubert si zjevení vysvětlil jako znamení od Boha, a vydal se na cestu víry. Mezi pohany šířil křesťanství a po smrti byl prohlášen za světce. Stal se svatým Hubertem, patronem všech lovců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.