Přihlásit

Myslivcům potřetí shořel posed, čtvrtý už nepostaví (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

STUPAVA
Myslivcům ze Stupavy je do pláče, už potřetí během čtyř let jim totiž shořel posed na pokraji lesa. A podle všeho i třetí požár má na svědomí žhář, byť hasiči ještě stále pracují rovněž s verzí zapálení z nedbalosti. Kdyby si šlehajících plamenů nevšiml náhodný cykloturista, asi zachvátily i les...
"Z posedu zůstala jen konstrukce, vršek shořel na prach. Nechápu to, někdo vždycky vyleze nahoru a posed zapálí. Přišli jsme už o třetí za poslední čtyři roky," říká posmutněle Jaroslav Blecha, předseda Mysliveckého sdružení Stupava. Za posed přitom myslivci zaplatili sedmnáct tisíc korun. "Už byl precizně udělaný, byli jsme na něj pyšní. Jeho součástí byla i ptačí budka pro ptáky, ale veškerá práce, úsilí i peníze přišly vniveč. A plameny málem přeskočily i do lesa. Štěstí že nefoukal jižní vítr...," kroutí hlavou Blecha. U posedu naštěstí zůstala ohořelá jen jedna borovice. Obrovským škodám na lesním porostu zabránil včasný příjezd dobrovolných hasičů z Buchlovic.
Požár u staré buchlovské cesty zpozoroval projíždějící cyklista. Jelikož u sebe neměl mobilní telefon, zajel pro pomoc do obce. "Požár se snažili uhasit práškovým přístrojem lidé z obce, ale marně. Pod kontrolu plameny dostali až buchlovičtí hasiči, kteří rychlým zásahem uchránili hodnoty okolního lesa za jeden milion korun," potvrdil bezprostřední ohrožení lesa Ivo Mitáček, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Jeho vyšetřovatel ještě definitivní ortel v otázce příčin požáru nevyřkl. "Stále pracuje s nedbalostním i úmyslným založením. Šetření pokračuje," říká Mitáček. "Když se prokáže úmysl a potvrdí se výše škody, pachateli hrozí za trestný čin poškození cizí věci až rok za mřížemi. Jinak jej čeká přestupkové řízení," doplnil Aleš Mergental, tiskový mluvčí uherskohradišťské policie.
Posed myslivců ze Stupavy už byl trnem v oku zhruba před deseti lety. Podřezával ho muž z Uherského Hradiště. "Když jsme ho chytili při činu, hájil se tím, že se mu nelíbí, jak z posedu střílíme zvěř," vzpomíná Blecha. Ochránci zvěře už ale můžou klidně spát... "Už jsme prakticky vyhodili padesát tisíc korun, další posed už nepostavíme," je rozhodnutý předseda mysliveckého sdružení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.