Přihlásit

Zlatá srnčí trofej putuje do Lysic (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lopeník
Rekreačním střediskem Monte Lope na Lopeníku zazněl v pátek odpoledne hlas borlice, aby ukončil letní myslivecké soustředění dětí, jehož vyvrcholením byl jednačtyřicátý ročník národního kola soutěže Zlatá srnčí trofej.
Po celoroční práci v kroužcích mladých přátel myslivosti se do Bílých Karpat sjelo na čtrnáct prázdninových dnů pětapadesát žáků třetích až pátých tříd základních škol ze všech koutů Česka.
Kluci a holky museli při testu, v němž bylo sto otázek, ale i na tříkilometrové přírodovědné stezce se sto třiceti exponáty prokázat, že se vyznají v myslivecké zoologii, kynologii a dalších oborech. Museli kupříkladu vědět, na který bok se klade ulovená zvěř, co je to v myslivecké mluvě buchtování nebo ve kterém období shazují srnci paroží.
"Děti byly opravdu chytré a na soutěž připravené. Největší potíže jim dělaly otázky z legislativy, například mysliveckého hospodaření," objasnila odborná referentka kulturně-propagačního oddělení ČMMJ Martina Novotná. "Můžeme potvrdit, že při okresních i národních kolech vynikali kluci a holky, kteří pocházeli z mysliveckých rodin nebo celoročně navštěvovali přírodovědné kroužky," sdělili manželé Jarmila a Jaroslav Vaníčkovi z Vlašimi, kteří se několik let aktivně podíleli na vedení kroužků mladých myslivců, okresních a národních soutěžích Zlatá srnčí trofej. Oba jsou spoluautory zbrusu nového DVD s názvem Za přírodou s myslivci. "Hodně jsem se tu zdokonalil v poznávání jehličnatých a listnatých stromů i loveckých psů," potvrdil Tomáš Mikulec z Lipníku nad Bečvou.
Kluci a holky návštívili dančí obory v Radějově nebo bažantnici v Nivnici.
Zlatá srnčí trofej putovala k Jakubovi Pavelkovi do Lysic v okrese Blansko. Se sedmašedesátibodovou ztrátou za ním skončila Andrea Zábojová a jen jediný bod od druhého místa dělil třetí Michaelu Ryzí, obě z Lysic.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.