Přihlásit

Sdružení Borek slaví šedesát let (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké sdružení Borek Radomyšl bylo založeno v roce 1951. V sobotu 30. července oslaví své 60. výročí. Šedesátiletou historii lze rozdělit do tří hlavních etap. První je od roku 1951 do roku 1962.
Jak je psáno v kronice MS - rok 1951: "V měsíci srpnu svolána byla ustanovující schůze na radnici v Radomyšli, kam se sešli zakladatelé myslivecké společnosti z obce Radomyšl, Rohozné a Strakonic. Jsou to: Wolf Josef, Lifka František, Baloušek Josef, Toman Václav, Javůrek Josef, Šedivý Karel, Zíka Karel, Novotný Josef, Jiránek Jaroslav, Dr. Hadraba Petr, Činčura Josef, Haas Jaroslav, Kahovec Josef a Mála Jan". Celkem 14 členů.
Dále kronika uvádí: "Rozprava této schůze byla nejen rušná, ale i užitečná, nechyběla ani chuť do práce, chyběla jako do všech začátků finanční částka a ta byla určena tak, že každý člen musí složit členský podíl ve výši Kčs 500. Stalo se tak a již velmi plodná a užitečná práce slibně pod vedením jednoho na slovo vzatého myslivce p. Wolfa pokračovala na plné obrátky".
Nová myslivecká společnost dostala název Lidová myslivecká společnost "Lověna" Radomyšl. Honitba se rozkládala na katastru obcí Radomyšl a Rohozná a měla výměru 1107 ha. Dochází k budování krmných zařízení jak pro zvěř pernatou, tak i pro zvěř srstnatou.
Druhá etapa se počítá od roku 1962 do roku 1980. Na ustanovující schůzi dne 28. 12. 1962 byl přijat název MS "Borek" Radomyšl, který sdružení užívá dodnes. Zakládajících členů bylo 17, výměra honitby byla tehdy 1337 ha.
V roce 1965 byla otevřena střelnice na Smetanovém vrchu v Radomyšli, která byla též od 1967 využívána adepty myslivosti pro cvičné střelby. "Od tohoto roku se zde každoročně koná venkovní kulturní akce. Sdružení také uspořádalo první myslivecký ples, nejprve ve spolupráci s okolními MS, poté již samostatně," uvádí předseda sdružení Josef Kroupa.
V roce 1969 je datován poslední hon na koroptve (uloveno 51 ks), v 70. letech se rozvíjel odchov bažanta obecného. První divočák byl uloven v roce 1972 a od té doby se v naší honitbě vyskytuje pravidelně. V osmdesátých letech zaznamenáváme výrazný pokles stavu drobné užitkové zvěře.
Za třetí etapu se považuje doba od roku 1981 až dosud. Dne 24. 1. 1981 se konala ustanovující schůze, během níž došlo ke sloučení MS Radomyšl s MS Rojice. Celkem tuto novou společnost založilo 40 členů, z toho 29 členů z MS Radomyšl a 11 členů z MS Rojice. Společnými silami došlo k úpravě myslivny v Rojicích a celé sdružení se aktivně zapojuje do kulturního dění v obci (např. Jihočeská vesnice roku, výročí založení obce apod.).
Došlo k rozšíření voliéry na chov bažanta obecného, ale hlavně k vybudování podmínek pro polodivoký odchov kachny divoké, kterému se MS dosud úspěšně věnuje.
Za 60 let trvání MS prošlo společností celkem 98 členů. "Z tohoto počtu 49 mezi námi již není a doufáme, že tam, v nebeských lovištích, je jim tak dobře, jako nám bylo s nimi v těch pozemských revírech", pokračuje předseda. 13 členů zanechalo členství z různých důvodů a současný stav členské základny je 36 členů, výměra honitby 1978,85 ha. Každoročně členové MSodpracují v průměru 1000-1500 brigádnických hodin pro rozvoj myslivosti a ochranu přírody.
Kdo se chce dozvědět více, může navštívit malou výstavu trofejí a historie mysliveckého sdružení v zasedací místnosti městyse Radomyšl. Mimo různých trofejí zvěře je zde k vidění na  3000 fotografií ze života sdružení, kroniky myslivců, přehledné tabulky o úlovcích a řada dalších zajímavostí. Výstava je otevřena v sobotu 30. července od 13 do18 hodin a volně přístupná v průběhu oslav 60. výročí založení MS Borek Radomyšl. Začátek oslav je ve 14 hodin na hřišti u Sokolovny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.