Přihlásit

Pouť začala střelbou na asfalové holuby (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šípy
Trefit čtrnáct asfaltových holubů chtělo cvik, postřeh i taktiku. Střelci stáli na různých stanovištích a sami říkali obsluze vrhačky holubů, kdy holuba vypustit. Při takzvaných dvojstřelách vylétli dokonce dva holuby najednou. To byl sobotní obrázek střelnice v Šípech, kde střílelo téměř padesát střelců. Natrénovali si při nich lov na bažanty a kachny.
Brokové střelby tady k pouti už neodmyslitelně patří, poprvé se při nich myslivci sešli v roce sedmdesát dva. "Je to vlastně i taková společenská událost, dole u sušičky si lidé posedí. Přijdou i diváci. Teď, protože leje, jsou tu jen samí střelci," povzdechl si předseda Mysliveckého sdružení Krahujčí Šípy Josef Konopásek. I střelců přišlo letos méně, jiné roky jich bývá i osmdesát. Sjížděli se z blízkého i dalekého okolí.
Místní sdružení Krahujčí má čtrnáct členů, z toho jsou dvě ženy.
Jedna z nich, Ivona Mračková také střílela na asfaltové holuby. I když někteří její kolegové trefili i čtrnáct holubů a ona se svojí kolegyní Ivanou Razímovou drží své osobní rekordy o trochu níže, střeleb se účastní pravidelně.
Odmala chodila s dědou do lesa. K myslivosti ji přivedlo vlastně dědictví. "Před deseti lety jsem zdědila flinty po tatínkovi. Manžel se tomu věnovat nechtěl, tak jsem musela já. Jinak bychom museli zbraně prodat," popsala svoji cestu k myslivosti Ivona Mračková.
Pak už jí manžel zaplatil kurz. Nejvíce jí na tom všem ale baví zvěř pozorovat. Jak sama říká, ženské moc na střílení nejsou. Nejlepší je vyjít si do lesa po ránu. Pěkně v pět hodin na posed a tak do osmi pozorovat zvěř.
"Je to hodně napínavé, po tichu sedět a čekat, co přijde. Tady chodí divoká prasata, srnčí, dančí, jelen sika i evropský," vyprávěla Mračková. Říká se, že se myslivci rádi chlubí svými úlovky. Ivona Mračková střelila divoké prase a lišku. "Když mířím, strašně mi buší srdce a jsou to velké nervy. To chlapi jsou v klidu. Asi opravdu ženské na střílení nejsou. I já raději zvěř pozoruji," svěřila se Mračková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.