Přihlásit

Myslivcům v boji o nejlepší guláš pomohly jejich bohaté zkušenosti (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velký Týnec
Sedm vynikajících gulášů musela v sobotu odpoledne zhodnotit ve Velkém Týnci odborná porota. Soutěž ve vaření tohoto pokrmu byla součástí Pivních a gulášových hodů a lahodné chutě hodnotitele letos donutily vyhlásit hned dvě druhá a dvě třetí místa. Akci v zámecké zahradě hudebně doprovázeli třeba Poutníci, přerovští Freďáci a olomoučtí Pecaband.
Soutěž ve vaření kotlíkových gulášů odstartovala v jednu hodinu odpoledne. Účastníci měli čtyři hodiny na to, aby porotcům přichystali co nejchutnější porci.
Už počtvrté se do soutěže zapojil tým s recesistickým názvem Biohazard, který si jako surovinu zvolil kančí maso. "Recept je složitý, a protože jde o pivní slavnosti, vymýšlíme ho a vylepšujeme u piva," podotkla s úsměvem členka týmu Marta Kypusová. Guláše navařili kuchaři z Biohazardu přes padesát litrů. "Bereme to částečně vážně, částečně jako recesi a akci pro kamarády," dodala Kypusová.
Loni poprvé své kuchařské umění ukázali i místní "přistěhovalci". "Říkáme si Týnecká náplava, protože nikdo z nás nepochází z Týnce. Přistěhovali jsme se většinou z Olomouce nebo z okolí," řekl Pavel Wolf, jehož tým loni skončil celkově druhý. "Vylepšili jsme recepturu. Připravujeme totiž srnčí maso v česko-slovensko-maďarské úpravě," naznačil.
Pouze jediný ze sedmi týmů soutěžil poprvé - Divocí motorkáři Josef Drexler, Tomáš Kocourek a Jiří Čejka. "Náš název naznačuje, že jsme nejen divocí, ale také vaříme guláš z divočáka. Konkrétně z kančích líček, asi z dvou set padesáti divočáků," poukázal na originalitu suroviny Kocourek. O guláš byl velký zájem - ještě před vyhlášením výsledků ho Divocí motorkáři prodali osmdesát litrů. Porota jim nakonec udělila druhé místo, o něž se dělili s Biohazardéry. Pětapadesátileté zkušenosti s přípravou zvěřiny vynesly absolutní vítězství tříčlennému týmu Myslivci - důchodci. Luboš Skopalík a bratři Rudolf a František Krkoška připravili vítězný pokrm z jeleního masa. "U guláše je to tak - každý je jiný. Loni jsme se taky účastnili a nevyhráli. Vždycky jde o to, jak se povede," řekl Rudolf Krkoška, který se myslivosti podle vlastních slov věnuje již pětapadesát let.
Součástí slavností, které do zámecké zahrady přilákaly několik stovek lidí, byla také soutěž v pití piva. Zájemci mohli na místě okusit pěnivý mok od šesti různých pivovarů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.