Přihlásit

Václav Přibáň fotí zvěř a přírodu (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přeštice
Václav Přibáň z Přeštic se chtěl stát myslivcem, ale nakonec si místo flinty koupil fotoaparát."K focení mě přivedl můj otec, který si v šedesátých letech pořídil špičkový fotoaparát. Na základní škole jsem se zapojil do fotografického kroužku a vyvolávání snímků bylo pro mě naprosto kouzelné," vypráví o svých začátcích fotograf. "Bydleli jsme v Nezdicích, kde jsme měli dvě koupelny. Jednu jsem používal jen já a udělal z ní černou komoru. Pak jsem se oženil, přestěhoval do bytovky v Přešticích, narodily se nám dvě děti a používat koupelnu jen pro sebe už nebylo možné. Přišla sametová revoluce a naskytly se mi obrovské možnosti, objevila se digitální fotografie, mohl jsem si koupit kvalitnější vybavení a černou komoru vyměnit za počítač," vzpomíná Přibáň.
Od myslivosti se fotograf ale úplně neodpoutal. Na jeho snímcích najdeme především přírodu, zvěř a makrosnímky. "Vlastně se chovám jako myslivec. Sedím v úkrytu i několik hodin a čekám, až jeleni, prasata, daňci a další lesní zvěř přijdou. Musím znát jejich zvyky, vědět, jak dlouho je cítit pachová stopa a další důležité věci. Někdy čekám třeba celé dopoledne, a nepřinesu třeba žádnou kloudnou fotku," přiznal milovník přírody. Autor svá díla představuje na internetu, jeho snímky vycházejí v mysliveckých časopisech, o výstavě ale zatím nepřemýšlí. "Myslím si, že internet osloví daleko víc lidí. Pokud bych vystavoval, expozice by musela být tematicky zaměřená," domnívá se autor. I focení se snaží tematicky zaměřovat. "Již dva roky fotím divočáky - když se narodila, postupně jak rostou. Chtěl bych v dalším období takto zaznamenat jeleny a daňky. Každé zvíře je krásné, má něco do sebe," uvažuje Přibáň.
O tom, že jeho koníček je časově a finančně náročný, není pochyb. Věnuje mu veškerý volný čas. "Pokud chci mít kvalitní snímky, musím mít i dobré přístroje. Před jejich pořízením ale musím dobře zvážit, jaký vybrat. Špičkové objektivy mají cenu nového auta. Ale na druhou stranu není podmínkou, že značkovým fotoaparátem uděláte výbornou fotku. Každý člověk by měl mít kromě práce, pokud není jeho koníčkem, nějakou zálibu," říká autor.
Kromě focení v okolí Přeštic jezdí za zvěří po celé republice, především na Moravu, ale také do Maďarska, Švédska, například v Ruskunafotil tok tetřevů. V loňském roce se vypravil do Ugandy v Africe. "Od rána do večera jsem fotil žirafy, slony, přírodu, lidi a především gorily. Přivezl jsem si tisíce snímků a vybrat z nich jen některé pro prezentaci na veřejnosti? To prostě nejde. Autor má ke každému snímku osobní vzpomínku. To by musel vybrat někdo nestranný," dodal na závěr.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.