Přihlásit

Javorníky zaplaví cyklisté (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po hřebenech hor povede trasa s úseky z kamenů a s dřevěnými prvky

Valašsko
Valašsko se stane rájem cyklistů. Jen dva měsíce po slavnostním otevření čtyřicet kilometrů dlouhé cyklostezky Bečva z Velkých Karlovic do Vsetína už vzniká další projekt.
"Biketrails Valašsko" bude zahrnovat vybudování páteřní trasy dlouhé asi dvaadvacet kilometrů po hřebenech Javorníků i údolími kopců.
"Trasa povede po stávajících cyklotrasách či v jejich těsné blízkosti. V principu to znamená, že biker bude mít v určitých okamžicích možnost zkusit si technický úsek," vysvětlil manažer sdružení Valašsko - Horní Vsacko Roman Kalabus.
Cyklista, který si netroufne, může podle něj jet po stávající trase. "V její těsné blízkosti bude však další jednosměrná trasa například vyskládaná z kamenů nebo s nějakým dřevěným prvkem," dodal.
Biketraily budou tvořit přírodní materiály. Při jejich stavbě využijí dělníci kámen, dřevo, hlínu i štěrk. "Jedná se o čistě přírodní stezky, které jsou navrhnuty tak, aby přírodu neohrozily," podotkl Kalabus. Vybudování systému stezek pro kola navíc podle manažera sdružení dopomůže jakési regulaci černých staveb na lesních pozemcích, které si amatérsky budují místní kluci. Na své si kromě příležitostných cyklistů přijdou i ti pokročilejší. Obtížnost tras bude totiž rozdělená hned do tří kategorií podle délky a typu terénu. Páteřní i připojené dílčí trasy si mohou sjet začátečníci, středně pokročilí i profesionálové.
Začátek prací plánovali členové sdružení původně na letošní rok. "Vzhledem k blížící se zimě jsme jej ale posunuli na jaro příštího roku. Místa terénních úprav bychom právě kvůli zimě totiž museli na jaře znovu předělávat a tím pádem by byla celá investice do značné míry zbytečná," nastínil Kalabus.
Přínos plánovaného projektu je podle něj jednoznačný. "Cykloturistika a hlavně cykloturistika na horském kole je naší stěžejní skupinou," popsal manažer sdružení.
"Děláme vše proto, abychom Hornímu Vsacku vtiskli další tvář k tradiční lidovosti a pohostinnosti. Tvář sportovně rekreační destinace," řekl Kalabus.
Cílem sdružení je tak podle Kalabuse vytvořit destinaci horské cyklistiky, která by v České republice neměla obdoby. Plánovaná částka projektu se pohybuje kolem čtyř milionů korun. Většinovou část nákladů pokryjí přidělené dotace. Nové příležitosti sportovního vyžití jsou starostové vesnic na Horním Vsacku nakloněni. "Dokončení cyklostezky k nám přivedlo spoustu návštěvníků. Novým projektem Biketrails chceme nyní potěšit nejen ty, kteří jezdí po asfaltu, ale i cyklisty jezdící v terénu," upřesnil starosta Velkých Karlovic a zároveň předseda sdružení obcí Valašsko - Horní Vsacko Miroslav Koňařík. Cílem je podle něj oslovení další skupiny cyklistů a nabídnutí prostoru pro další jejich aktivity.
Další plus nastínil starosta Zděchova Tomáš Kocourek. "Projekt se přímo nedotkne všech členských obcí, ale "nepřímo" ano. Může tak například přilákat další návštěvníky," podotkl Kocourek. Právě tito další turisté podle něj mohou využít stávající trasy, které je následně přivedou do okolních obcí.
Sdružení Valašsko - Horní Vsacko se v současné době podílí také na budování rozlehlé bike arény v semetínských lesích. Jedenatřicet kilometrů stezek zpestří klopené zatáčky, dřevěné lávky i kamenné schody.
Mírné obavy mají z projektu tamní myslivci. "Zvýšený pohyb v lesích vždy narušuje klid zvěře," upozornil před časem předseda Okresního mysliveckého spolku se sídlem ve Vsetíně Michal Zubíček. Záleží podle něj hlavně na tom, zda budou cyklisté respektovat vyznačené trasy. "Pokud disciplinovaní nebudou, stáhnou se zvířata do nepřístupných houštin, kde budou páchat škody," dodal Zubíček


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.