Přihlásit

Zvěř od silnice odradí i vlasy (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každý rok umírají pod auty tisíce sražených kusů. Některé končí ve škarpě, jiné na talíři

Plzeňsko
Myslivci chtějí zastavit umírání zvěře na silnicích. S podporou kraje mají v plánu umístit podél vozovek speciální pachové ploty, které jsou na Plzeňsku zatím spíše výjimkou.
"Jen za minulý rok zahynulo pod koly aut kolem 870 kusů lesní zvěře a přibližně 150 zajíců," vyčíslil škodu Josef Hlaváč, jednatel Oblastního mysliveckého spolku Plzeň, který spravuje okresy Plzeňměsto, jih a sever. V těchto dnech navíc vrcholí období srnčí říje, takže zvěř migruje více než jindy. Největším nepřítelem jsou jim v této době rušné silnice, na kterých spousta z nich přijde o život. Částečně tomu nyní chtějí myslivci zabránit instalací tak zvaných pachových plotů.
"Jedná se o kůly podél silnic, na kterých jsou umístěny malé savé houbičky s chemickým koncentrátem. Ten je zvěři nepříjemný a přiměje ji změnit směr," vysvětluje Hlaváč. V chemickém přípravku se používají nejčastěji různé pachy šelem nebo třeba i lidské vlasy. Poměrně intenzivní zápach prý cítí i lidé. "Někdo to zkoušel dávat i do auta proti kunám, ale na tohle to není," směje se Hlaváč
V plzeňských okresech byl pachový plot v půl kilometrové délce instalován zatím jen u silnice poblíž Kaznějova. "Zkušenost s ním máme pozitivní," uvedl Hlaváč s tím, že se však nejedná o levnou záležitost. "Jeden kilometr takového plotu vyjde zhruba na dva a půl tisíce korun," dodal. Samotnou instalací hrazení však práce myslivců nekončí. Chemický přípravek se musí nově aplikovat každý týden.
Plzeňský myslivecký spolek v nejbližších dnech hodlá požádat vedení kraje o finanční příspěvek, díky němuž by mohl instalovat 10-15 kilometrů pachových plotů u nejrušnějších silnic. Jejich seznam bude uveden v dopise, který obdrží vedení kraje v nejbližší době.
Srážky lesní zvěře s automobily jsou pro myslivce dlouhodobě velkým problémem. Z legislativního hlediska je zvěř majetkem státu. Každý, kdo se na silnici střetne například se srnkou a usmrtí ji, má povinnost tuto událost nahlásit na policii. Ta potom informuje příslušného hospodáře mysliveckého sdružení. Myslivci jsou také ti, kteří se starají o odklizení přejetého zvířete.
Nezřídka se ale stává, že řidič mrtvé zvíře jen odhodí do příkopu nebo si ho naloží do kufru k domácímu zpracování. Takové jednání by se mu ale mohlo vymstít. "Pokud řidič zabité zvíře naloží do auta a odveze ho, může být na tento čin pohlíženo jako na pytláctví. Trest se potom odvíjí od výše vzniklé škody, kterou vyčíslí myslivci," varuje policejní mluvčí Simona Čejková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.