Přihlásit

Šelmy možná také plánují (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kuna brazilská zřejmě uvažuje dopředu. Chová se jako člověk, který si koupí nezralé ovoce, aby si ho nechal doma v klidu dozrát.

Dokážou zvířata plánovat předem? Zatím se zdálo, že tuto schopnost mohou mít primáti a ptáci. Například jeden šimpanzí samec chovaný v zajetí si ve výběhu připravuje zásoby kamenů a kusů betonu, aby je později využil k ostřelování návštěvníků zoo. Podobné chování teď biologové z Kostarické univerzity popsali u kuny brazilské, známé také pod jménem tayra (Eira barbara). Na rozdíl od šimpanze kuny nehromadí střelivo, ale zásoby potravy. Savci to dělají běžně, ale v naprosté většině případů jde o skladování přebytků potravy, která by mohla být okamžitě snědena. Příkladem je veverka a její oříšky.Případ tayry je jiný. Fotografie z kamerových pastí a data získaná z radiových obojků dokazují, že kuny vyhledávají i nezralé ovoce, které ještě není poživatelné. Odnášejí je ze stromů a ukládají na skrytá místa, kde plody během několika dní "dojdou". Vědci spekulují, že to dokládá schopnost  předem plánovat. Je to také vůbec první známý případ, kdy nějaké zvíře sklízí nezralé plody. Důvodem může být silná konkurence - kolem zralých plodů se to jen hemží hladovými savci a ptáky. Mazaná kuna, která sklidila ještě nezralé ovoce, si však pochutná v klidu a v ústraní.
Zdroj: Naturwissenschaften

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.