Přihlásit

Cena za srnčí trofej? I vzduchovka (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letos vyhraji všechny myslivecké soutěže, řekl si malý Jakub Pavelka. A své slovo dodržel. S pohárem a diplomem vybojoval v národním finále Zlaté srnčí trofeje i vzduchovku. "Budu trénovat," říká zároveň vítěz okresního kola ve střelbě.
V národním kole však uspěli i další z mysliveckého kroužku v Lysicích na Blanensku. Děti vyhrály všechny tři poháry v mladší kategorii do páté třídy a jeden bronzový ve starší kategorii do deváté třídy. Les, v dálce se rozprostírá kaliště pro divočáky. Děti v zeleném triku a s pérem za kloboukem procházejí dál a míjejí lebky či čelisti zvířat. Jinde narazí na peří ptáků. Poznat, komu přesně patří, je kumšt. "Na stezce ve finále jsme museli poznat chovatelské pomůcky, jako třeba věci na odběr krve v oboře nebo kryty na bažanty, aby se neozobávali," líčí Jakub. Nejvíc mu dalo zabrat poznávání psích plemen.
Stezku procházel také Martin Sedláček. "Mě zaskočila vábnička na kachny. Jsem totiž zvyklý na dřevěnou a tamta vypadala trochu jinak," povídá. Soutěžní stezce předcházelo dvoutýdenní soustředění. Děti psaly znalostní testy, ale vyrážely také do přírody. "Nejvíc mě to bavilo na posedech," hlásí Martin. V radějovské oboře se totiž bylo na co dívat. Procházeli se tam daňci i jeleni.
V myslivosti se vyznají také dívky. "Baví mě procházky přírodou a mám ráda zvířata," říká Michaela Ryzí.
Myslivecký kroužek v Lysicích funguje pod hlavičkou tamní základní školy. V současné době do něj chodí asi sedmdesát dětí. "Hlásila se jich dokonce necelá stovka. Museli jsme tak udělat přijímačky. Děti jsou šikovné. Za posledních deset let vyhrály v národní soutěži tři zlaté, devět stříbrných a čtyři bronzové poháry," je hrdý na své svěřence Arnošt Šmétka.
Podle něho se chlapci a dívky vyznají v botanice, lesnictví, myslivosti, zoologii či kynologii.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.