Přihlásit

Proti psům dingo jejich zbraněmi (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je známo, že šelmy, mezi něž patří i psi dingo, si ohraničují svá teritoria vlastní močí. A toho chtějí využít australští vědci v boji proti hladovým dingům, kteří pustoší stáda dobytka.
Úkolem výzkumníků je teď napodobit chemické složení moči psů dingo. Vědci doufají, že tuto přírodní "závoru" bude možné použít na farmách, v zahradách na kraji měst a všude tam, kde by se lidé s divokými psy mohli střetnout. Nashromáždili proto vzorky moči různě starých psů a fen dingo držených v zajetí a na základě chemického rozboru zjišťují, jak jsou v moči jednotlivé chemické složky zastoupeny. Na zvířatech potom zpětně testují, jak na zjištěné hodnoty reagují. "Doufám, že půjde o nefatální nástroj k tomu, jak psi dingo zvládat," říká Alan Robley z výzkumného institutu při australském ministerstvu životního prostředí.
Podobný výzkum, ale s močí divoce žijících psů v Africe, se uskutečňuje v Botswaně. Psi dingo jsou v některých částech Austrálie chráněni. Na mnoha místech se ale zkřížili s divokými psy, útočí na ovce a dobytek, a jsou proto zabíjeni. Má se za to, že útoky psů na dobytek v zemi ročně způsobí škody za 64 milionů australských dolarů (více než 1,1 miliardy korun). Tak uvidíme, jestli se podaří vědcům psi dingo přečůrat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.