Přihlásit

Chlumem u Třeboně zněla stovka loveckých rohů (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Chlumu u Třeboně pokračovala šňůra koncertů mysliveckých trubačů. Více jak stovka trubačů ukázala své umění a navodila atmosféru honů, jako jsme mohli vidět a slyšet už ve čtvrtek 12. srpna večer na třeboňském náměstí.

V Chlumu u Třeboně se konal Letní kurz mysliveckého troubení.
"Jsou to lidé, kteří ve svém volném čase a pro zábavu hrají na myslivecké nástroje. Jinak jsou to lidé, kteří mají různá povolání, a tohle je jenom jejich koníček," komentuje Alžběta Havlíčková, kdo jsou tito trubači. Většina skladeb, které hrají, složil buď Antonín Dyk, který žil a pro myslivce tvořil ve 20. století, nebo Petr Vacek, jeden z lektorů kurzu. Nejčastějším druhem skladby jsou fanfáry, používané na honech. Další skladby, které se trubači na kurzu učí, jsou také slavnostnějšího charakteru. Trubači hrají na lovecké rohy ,lesnice' a na menší rohy ,borlice'. Jedná se o zjednodušené nástroje klasického lesního rohu a trubky. K honům patří i zpěv. Nejčastěji lze slyšet skladby s názvem ,vítání', které bývají zpívány na začátek honu.
V Chlumu u Třeboně se sešlo a najednou hrálo více než 110 trubačů. "Není to obvyklé. Uskutečňuje se to právě na tomto letním kurzu. Dále je to možné vidět na soutěžích nebo na listopadovém koncertu mysliveckých trubačů v Rudolfinu," ilustruje výjimečnost situace Alžběta Havlíčková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.